Sven is al meer dan 25 jaar actief in IT, waarvan een stevige 12 jaar bij VITO. Doorheen de jaren heeft hij meerdere IT-rollen uitgevoerd en brengt hij een hele rugzak aan ervaring met zich mee. Binnen VITO/EnergyVille is hij aan de slag als senior software engineer, al doet die term tekort aan de resem activiteiten die hij opneemt.
IT'ers vormen een belangrijke schakel in het succes van onderzoeksprojecten. In 'Make IT happen' laten we onze IT'ers aan het woord over hun job bij VITO.
Een derde interview voor 'Make IT happen', met Sven Claessens. Eerder stelde Arnout Standaert, IT'er bij de VITO Data Science Hub, zich al voor en Ramses Nys, full stack developer bij VITO.
IT in opmars
Een IT-functie binnen de onderzoeksgroepen van VITO is geen standaard IT-functie. Om de noden en vragen van de onderzoekers en projecten goed te begrijpen, is het belangrijk dat je een sterke interesse hebt in het domein waarvoor je innovatieve IT-oplossingen ontwikkelt. In mijn geval is dit energietechnologie. Je beperkt je echter niet tot je eigen domein, het is interessant om ook enige affiniteit op te bouwen met VITO’s andere onderzoeksdomeinen. VITO stimuleert en ondersteunt dit met talrijke initiatieven om kennis te delen zoals lunchtalks en alignment meetings. Zo leer je elke dag bij over topics die buiten je IT-expertise liggen en krijg je bijgevolg meer inzicht in de brede waaier aan onderzoekstopics.
Uiteraard werk je steeds samen met onderzoekers die stuk voor stuk experts zijn in hun domein. Het is dus niet de bedoeling dat je zelf ook expert wordt, wel om vanuit een integrale kijk op het onderzoek domein de technische kant vorm te geven.
Het is daarnaast belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwe evoluties in het IT-landschap. Niet om telkens op elke nieuwe trend te springen maar om een goede visie te ontwikkelen op de technologieën die voor ons werk interessant zijn en na te gaan waar deze net toegepast kunnen worden. Een brede kijk op IT dus. Gelukkig kunnen we voor gespecialiseerde vragen en adviezen beroep doen op onze centrale IT-dienst, IT’ers uit andere units en eventueel externe specialisten.
Veel uiteenlopende projecten
Voor de uitvoering van onze projecten maken we gebruik van infrastructuur die aangeboden wordt door centraal IT en zien we een evolutie naar Cloud services, zoals Azure, die we deels zelf beheren. We bouwen en onderhouden data platformen ter ondersteuning van het onderzoek en als bron voor algoritmen, optimalisaties en modellering.
Mijn rol is enerzijds een brug vormen om onderzoeksoplossingen en concepten te vertalen naar een concrete IT-oplossing die kan ingezet worden voor een Proof of Concept of een eventuele integratie binnen de IT-services van klanten. Anderzijds adviseer ik collega’s en partners omtrent de valorisatie en implementatie van oplossingen alsook de verbetering van de softwarekwaliteit en processen.
Een aantal concrete projecten waar we aan werken, zijn: slim laden van elektrische voertuigen, intelligent aansturen van warmtenetten, grid analyse en verbeter tools, energiemarkt voorspellingen.
De wereld een stukje verbeteren
Mijn week is pas geslaagd als ik op het einde van die week het gevoel heb een structurele bijdrage geleverd te hebben aan de duurzame transitie en iets concreets kon afwerken. Dit kan gaan om effectieve software implementatie, advies, specificaties en architectuur definities.
Hoewel we dus zeer diverse projecten ondersteunen, hebben ze wel allemaal eenzelfde doel: de wereld een stukje verbeteren en dat vind ik een mooie gedachte. We beginnen in de samenleving ook de effecten te zien van projecten die we afgelopen 10 jaar gerealiseerd hebben. Dat geeft een boost.