
AirPED: Advancing air safety
AirPED is een uitgebreid onderzoeksproject naar brandrisico's van draagbare elektronische apparaten in ingecheckte bagage en het verbeteren van de normen voor brandblusinstallaties in vliegtuigen, waaronder de vervanging van halon.
Het aantal brandincidenten met lithiumbatterijen in en rond vliegtuigen neemt gestaag toe. Wereldwijd worden gemiddeld elke twee weken drie oververhittingsincidenten geregistreerd, vergeleken met net onder één per week in 2018. De luchtvaartindustrie erkent al lange tijd de veiligheidsrisico's die gepaard gaan met het toenemende gebruik van lithiumbatterijen, wat heeft geleid tot regelmatige aanpassingen in de regelgeving. Deze incidenten blijven een groot probleem vanwege het risico op thermal runaway, wat kan leiden tot brand, rookontwikkeling en zelfs explosies.
Veel van deze incidenten vinden plaats in de cabine en worden veroorzaakt door draagbare elektronische apparaten (PED’s) die reizigers meenemen. Hoewel deze incidenten een zeker risico vormen voor het vliegtuig, is dat risico beheersbaar dankzij de huidige maatregelen in cabines. Maar zijn de bestaande veiligheidssystemen voldoende om het toenemende brandrisico aan te kunnen, veroorzaakt door het groeiende aantal PED’s in ingecheckte bagage en de toename van ingecheckte bagage met PED’s?
Brandonderdrukkingscriteria herdefiniëren
Het belangrijkste brandonderdrukkingsmiddel dat momenteel in vliegtuigen wordt gebruikt, is Halon 1301. Er is vastgesteld dat Halon-producten een brand veroorzaakt door lithiumbatterijen effectief kunnen blussen. Echter, vanwege de geplande uitfasering van halon om milieuredenen, is het noodzakelijk om de brandonderdrukkingscriteria opnieuw te definiëren.
In het kader van vervangende middelen voor Halon bepaalt de Minimum Performance Standard (MPS) de minimale vereiste effectiviteit van alternatieve blusmiddelen, zodat deze minstens even goed of beter presteren dan Halon.
Dit betekent dat de bestaande MPS moet worden aangevuld met extra tests die specifiek gericht zijn op brandscenario's met lithiumbatterijen. Dergelijke tests moeten de effectiviteit van alternatieve blusmiddelen, insluitingsstrategieën en reactiesnelheid van systemen evalueren, zodat toekomstige brandbeschermingsnormen effectief blijven tegen nieuwe dreigingen.
Testen van draagbare elektronische apparaten in bagage
Het AirPED-project heeft als hoofddoel om tests uit te voeren op draagbare elektronische apparaten (PED’s) die in de ingecheckte bagage van passagiers worden geplaatst. Hiermee wordt het brandrisico nauwkeurig beoordeeld, inclusief ontbranding, brandontwikkeling en verspreiding, binnen een vrachtruimte die representatief is voor moderne grote transportvliegtuigen (Class C).
Door middel van een uitgebreide experimentele evaluatie wil het project ook de huidige versie van de Minimum Performance Standard (MPS) tests beoordelen, met aanvullende overwegingen en mogelijke verbeteringen om de effectiviteit ervan te vergroten.
Consortium en financiering
Het AirPED-project is een onderzoeksinitiatief onder leiding van het European Union Aviation Safety Agency (EASA). Dit project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, onder subsidieovereenkomst No MOVE/B3/SUB/2020-243/SI2.826742.
VITO leidt het consortium, dat gevormd is in samenwerking met Airbus en DLR.
Projectpartners en hun rol
VITO/EnergyVille
VITO speelt een leidende rol in het AirPED-project en fungeert als coördinerende partner. Als gerenommeerd Europees onderzoekscentrum beschikt VITO over uitgebreide ervaring in batterijtesten en veiligheidsonderzoek. Dankzij eerdere leiding in projecten zoals Sabatair heeft VITO sterke expertise opgebouwd in de analyse van falende lithiumbatterijen en het formuleren van veiligheidsmaatregelen voor luchttransport.
Airbus Operations GmbH
Airbus speelt een cruciale rol binnen het AirPED-project door zijn uitgebreide expertise op het gebied van brandbeveiligingssystemen voor vliegtuigen, brandonderdrukkings-technologieën en vrachtveiligheidsvoorschriften.
Als belangrijke consortiumpartner levert Airbus technische kennis en praktische ervaring op het gebied van ontwerp, certificering en optimalisatie van zowel actieve als passieve brandbeveiligingsmaatregelen voor vrachtruimtes in vliegtuigen.
De afdeling Airbus Cargo and Fire Safety heeft meer dan 50 jaar ervaring in de ontwikkeling en verbetering van brandonderdrukkingssystemen voor diverse vliegtuigtoepassingen. Hun betrokkenheid zorgt ervoor dat het project in lijn blijft met actuele luchtvaartveiligheidsnormen en regelgeving.
DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
Het Duits Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) fungeert als onderaannemer binnen het AirPED-project en draagt bij met zijn expertise op het gebied van brandtesten, certificering en luchtvaartveiligheidsonderzoek.
DLR’s hoofdtaak is het uitvoeren van grootschalige brandexperimenten in hun testfaciliteit in Trauen, Duitsland. Hier beschikken ze over een 1:1 mock-up van een vliegtuigvrachtruimte, die voldoet aan de Minimum Performance Standards (MPS).
Met zijn diepgaande expertise in vliegtuigbrandveiligheid en MPS-testen helpt DLR het project bij het genereren van wetenschappelijk gevalideerde data over de risico’s van lithiumbatterijbranden en mogelijke maatregelen om deze te beperken.
Wil je meer weten?
Neem gerust contact op met Khiem Trad voor meer informatie over AirPED en gerelateerde projecten.