LignoCOST: een pan-Europees netwerk voor de valorisatie van lignine
Lignine heeft de potentie om de aromatische grondstof van de toekomst te worden. Momenteel weten we echter nog te weinig over de industriële beschikbaarheid, duurzame toepassingen en de ecologische voetafdruk van deze grondstof. LignoCOST creëerde daarom een Europees netwerk dat zich inzette om al deze zaken in kaart te brengen.
Lignine onder de loep
Als we willen dat bioraffinaderijen een toekomst hebben, dan is het essentieel dat we lignine valoriseren zodat het gebruikt kan worden voor duurzame toepassingen. Deze complexe én grotendeels onbenutte zijstroom kan immers omgezet worden in een belangrijk product van bioraffinaderijen en in een – economisch voordelige – industriële grondstof.
Het Europese LignoCOST-netwerk onderzocht de complete waardeketen van lignigne. Er werd gekeken naar impact op het vlak van het milieu en op het sociaal-economische, technische en niet-technische vlak.
Het project bracht industriële stakeholders, kmo's, academici en onderzoeksinstellingen samen en verbond verschillende sectoren zoals bioraffinaderijen, de papierindustrie en de chemie.
Belangrijke aandachtspunten
Er werd onder andere aandacht besteed aan:
- Een WikiLignine database met daarin informatie over bronnen van lignine, de beschikbaarheid, eigenschappen, opslagmogelijkheden, de modernste analytische methodologieën en kant-en-klare methodes voor de industrie.
- Bio- en chemokatalytische conversietechnologieën, inclusief een beoordeling van het technologiegereedheidsniveau (TRL).
- Vereisten voor industriële toepassingen (marktvraag) ten opzichte van de eigenschappen van lignine (aanbod).
- De ontwikkeling van waardeketens om lignine te valoriseren.
- De technische en duurzame aspecten, een life-cycle assesment, het marktpotentieel en de invoering.
Financiering
Dit project werd gefinancieerd door de Europese Unie.