Door de kwaliteit van onze gezondheidszorg leven we steeds langer maar krijgen we ook meer af te rekenen met chronische ziekten. De hoge kosten die daarmee gepaard gaan, zetten ons gezondheidssysteem onder druk. Daarom wordt preventieve gezondheidszorg – gezondheid managen en ziekten voorkomen – steeds belangrijker. We ontwikkelen hiervoor applicaties, meetmethodes en biomerkers.

Wat is de invloed van onze woon-, werk- en leefomgeving op onze gezondheid? VITO ontwikkelt samen met onderzoekspartners, overheid en industrie oplossingen om vanuit onze leefomgeving onze gezonde levensjaren te verhogen.

Innovatieve technologische oplossingen voor de diagnose van ziekten, de opvolging van de curatieve behandeling en om de triggers en de ontwikkeling van de ziekte te identificeren. Deze oplossingen openen de weg naar een preventieve gezondheidszorg, de vroege opsporing van ziekten, een meer patient-georiënteerde therapeutische behandeling en een vermindering van de kosten van de gezondheidszorg.

Preventieve gezondheid is meer dan alleen ziekten vermijden. Het betekent ook dat we ervoor zorgen dat aan zoveel mogelijk voorwaarden wordt voldaan om gezond te kunnen leven.