
Predictief stoplichtsysteem voor geothermiecentrale (pTLS)
Het door VITO ontwikkelde predictieve stoplichtsysteem is cruciaal in de risicobeheersing op het vlak van geïnduceerde seismiciteit ten gevolge van aardwarmtewinning. Strikt vastgelegde parameters, die wijzen op bewegingen in de diepe ondergrond, kunnen de productie reduceren tot stilleggen.
Het demoproject met de geothermiecentrale van VITO levert ook een innovatieve digitale tool: een predictief stoplichtsysteem. Het stoplichtsysteem is cruciaal in de risicobeheersing op het vlak van geïnduceerde seismiciteit ten gevolge van aardwarmtewinning. Strikt vastgelegde parameters, die wijzen op bewegingen in de diepe ondergrond, kunnen de productie reduceren tot stilleggen.
Nog beter zou zijn dat de productie wordt aangepast vóór er beweging optreedt in de diepe ondergrond om het risico op bevingen nog meer te reduceren. Daarvoor hebben IT’ers en geologen een predictief stoplichtsysteem uitgewerkt. Dit model combineert gegevens uit verschillende bronnen, zoals de productie-installatie (debiet, druk, enz.), het seismometernetwerk (ruwe seismometergegevens: zeer kleine verplaatsingen die gemeten worden in verschillende meetstations) en seismische gebeurtenisgegevens, verkregen door verwerking van de ruwe seismometergegevens.
Een eerste, statistische benadering van het pTLS is gebaseerd op de analyse van de aardbevingscatalogus en de productiegegevens die sinds december 2018 zijn verzameld. Die worden gebruikt om de waarschijnlijkheid te berekenen dat een gebeurtenis in de nabije toekomst de drempelwaarden van het stoplichtsysteem overschrijdt.
De voorspelling van de volgende status van het TLS is gebaseerd op de status (waarnemingen) op het moment van de evaluatie (TLS-status voor de afgelopen 24 uur), een aanname over de productie tijdens de komende periode, bv. voor de komende 7 dagen, en statistische relaties tussen de productieparameters en de seismische activiteit. De analyses resulteerden in een eerste versie van het pTLS, die operationeel wordt ingezet sinds begin 2025.
In een volgende fase willen we het pTLS uitbreiden met een deterministische benadering. Daarvoor is een meer gedetailleerd model nodig van het ondergronds reservoir. Dit wordt momenteel ontwikkeld op basis van de gegevens van de 3D seismische campagne van najaar 2024.

Meer informatie
Wil je meer weten over het predictief stoplichtsysteem of onze geothermiecentrale? Neem contact op met Ben Laenen.
Innovatie van eigen bodem: IT in geologisch onderzoek
Dit onderzoek is een realisatie vanuit het eigen VITO-innovatiebudget in de wereld van de (on)diepe ondergrond. Het is een voorbeeld van hoe VITO investeert in haar data-gedreven onderzoekscapaciteiten met geavanceerde hardware en datasystemen. Die liggen aan de basis van de ontwikkeling van innovatieve digitale tools dankzij de nauwe samenwerking tussen geologen en IT-experten. VITO ontwikkelt de tools om complexe data op een efficiënte manier te ontsluiten voor partners, zoals bv. de Vlaamse overheid. De tools kunnen in projecten worden ingezet, maar kunnen ook leiden tot inspiratie voor nieuwe onderzoekslijnen.