Het gaat ook om duurzaam materialenbeheer, het kleiner maken van de afvalstromen en het recupereren van wat nog bruikbaar is in die afvalstromen.

Bedrijven willen vaak wel. Ze beseffen dat ze in het verhaal van de circulaire economie en duurzaamheid moeten stappen om hun eigen bestaansrecht te verzekeren. Vaak weten ze echter niet hoe ze eraan kunnen of moeten beginnen, welke stappen ze kunnen nemen, welke mogelijkheden hun bedrijf heeft. Via een op maat gemaakte begeleiding en opleidingen helpt VITO hen om dat allemaal uit te dokteren.

Vaak willen we de ommeslag wel maken, maar zijn we ons weinig bewust van de consequenties die onze keuzes hebben. Denken we maar aan zonnepanelen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar wat met die panelen als ze stuk zijn of als ze niet meer werken? En wat doen we met de zwakke plek van zonnepanelen, het feit dat we de energie die ze opwekken nu nog niet doeltreffend kunnen opslaan? VITO zoekt intensief naar oplossingen.

De afvalberg baart ons al veel langer zorgen. Niet alleen de afvalverwerking, maar ook de manier waarop afval wordt vergaard, opgehaald, gesorteerd en verder verwerkt, is onderwerp van onderzoek door VITO. In reststromen bevinden zich nu nog altijd dure metalen zoals chroom. VITO onderzoekt niet alleen hoe we die dure metalen in dat afval kunnen opsporen en eruit kunnen halen, maar bestudeert ook hoe die gerecupereerde metalen in een productieproces kunnen worden opgenomen en verwerkt tot een hoogwaardig, duurzaam product.

Circulaire economie houdt echter ook bewustwording in. Daarom rekenen we voor de burger uit wat het goedkoopst en het duurzaamst is als een van zijn huishoudtoestellen het heeft begeven. Zo bewijzen we dat weggooien en vernieuwen vaak de slechtste en duurste keuze is.

+32 14 33 59 72