Chemie Circulariteit

CIRCULAR-C-project werkt aan nieuwe biogebaseerde formuleringen voor circulaire bouwmaterialen

CIRCULAR-C, een nieuw Horizon Europe-project, wil de circulaire economie in de bouwsector stimuleren en de milieu-impact aanzienlijk verminderen door innovatieve biogebaseerde lijmen en coatings te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt in de productie van houtpanelen. 

Circular material
Nieuwsbericht Kelly Servaes 18 juli 2025

Belangrijkste barrières bij recyclage van houtvezel: lijmvervuiling als primaire hindernis 

De wetenschappelijke literatuur wijst steeds opnieuw uit dat lijmresten de belangrijkste vervuiler zijn die effectieve recyclage van houtvezel in de weg staan. Ureum-formaldehydelijmen, het meest gangbare bindmiddel, zorgen voor meerdere problemen bij recyclage, zoals het ontstaan van complexe polymeernetwerken, kwaliteitsverlies van de deeltjes en chemische verontreiniging. Dit bemoeilijkt het recyclageproces aanzienlijk, aangezien tot 60% van het ingezamelde houtafval uit zowel fysieke als chemische onzuiverheden bestaat. 

Overzicht van de Circular-C-werkprocessen en hun onderlinge samenhang.

Overzicht van de Circular-C-werkprocessen en hun onderlinge samenhang. 

Een nieuwe generatie circulaire chemicaliën 

Het CIRCULAR-C project richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie circulaire, duurzame en biogebaseerde lijmen, coatings en functionele vezels. Deze zijn speciaal ontworpen voor houtpanelen, veelvuldig gebruikt in vloeren, meubels en isolatie. De innovatieve formuleringen zullen onder meer omkeerbare chemische bindingen en brandvertragende eigenschappen bevatten. Deze benadering bevordert de recycleerbaarheid en vermindert de milieu-impact aanzienlijk, en biedt daarmee perspectief op een duurzamere en circulaire bouwsector. Een integraal onderdeel is de implementatie van Digitale Productpaspoorten (DPP’s). De ontwikkeling volgt het Safe and Sustainable by Design (SSbD)-principe en omvat zowel milieuveiligheids- als levenscyclusbeoordelingen. Zoals de naam al aangeeft, staat circulariteit tijdens de gehele levenscyclus centraal in het CIRCULAR-C-project. Daarom worden ook hergebruik, secundaire recyclage én toepassingen op de markt voor hergebruik onderzocht. Met deze inspanningen streeft CIRCULAR-C ernaar de capaciteit van biogebaseerde sectoren te vergroten door maximale valorisatie van reststromen en materiaalrecyclage, en tegelijkertijd de ecologische en klimaatimpact tot een minimum te beperken. 

Kick-off in Alkmaar, Nederland 

Op 17 en 18 juni 2025 kwam het Circular-C-consortium samen om het project te lanceren tijdens de kick-off in Alkmaar, georganiseerd door TNO. Het project, gefinancierd door het belangrijkste EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon Europe, zal 48 maanden duren en staat onder coördinatie van VITO.  

Op 17 en 18 juni 2025 kwam het Circular-C-consortium bijeen in Alkmaar om de projectactiviteiten officieel te starten.

Op 17 en 18 juni 2025 kwam het Circular-C-consortium bijeen in Alkmaar om de projectactiviteiten officieel te starten. 

Het projectconsortium bestaat uit tien partners uit zeven Europese landen: 

  • Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek N.V. (VITO), België 

  • Nederlandse Organisatie voor toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek TNO, Nederland 

  • Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V, Duitsland 

  • Centre technique de l’industrie des papiers, cartons et celluloses, Frankrijk 

  • Teknologian Tutkimuskeskus VTT OY, Finland 

  • Soprema, Frankrijk 

  • Chimar (Hellas) AE, Griekenland 

  • Kastamonu Entegre Agac Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi (KEAS), Turkije 

  • Steinbeis 2i GmbH, Duitsland 

  • Amodamo BV, België 

Contactpersoon