VRT, Brightlab, VITO/EnergyVille, FLux50 en imec lanceren EDUbox rond energie
Energie is overal: van het licht dat je ‘s ochtends aandoet, tot de podcast die je voor het slapengaan beluistert. En hoewel we dagelijks met energie in aanraking komen, blijft het toch een complex onderwerp.
Daarom sloegen VRT, Brightlab, VITO/EnergyVille, Flux50 en imec de handen in elkaar en lanceerden een EDUbox rond energie! Deze EDUbox Energie is een interactief lespakket, boordevol informatie en kennis van experts en uitgebreid met videomateriaal op maat. Zo definieert weervrouw Jacotte Brokken bijvoorbeeld het abstracte begrip ‘kilowattuur’ en test Bavo Mortier van Sporza hoeveel energie hij kan produceren op de fiets.
Energie is een hot topic dat ons voor tal van uitdagingen plaatst, nu meer dan ooit. Hoe kunnen we energie in de toekomst efficiënt produceren en verbruiken? Wat is de impact van onze energieproductie en -consumptie op het klimaat en het milieu? En welke invloed heeft ons verbruik op onze portemonnee?
Met de EDUbox Energie krijgen jongeren inzicht in de complexiteit van de huidige uitdagingen en dagen we hen uit om kritisch na te denken over hun rol in dit wereldwijde vraagstuk.
Hoe is de EDUbox Energie opgebouwd?
We starten met het besef dat energie overal om ons heen is. De leerlingen brengen hun eigen energieverbruik in kaart en plaatsen hun persoonlijke impact tegenover die van grootschalige verbruikers. Vervolgens bekijken we energie vanuit 3 verschillende standpunten. We zoomen in op hoe energie efficiënt kan worden opgewekt, kijken naar de kostprijs van ons energieverbruik en bestuderen de impact van energieproductie en -consumptie op het klimaat en milieu.
Nadien gaan de leerlingen zelf aan de slag. In een interactieve spelmodule maken ze hun eigen keuzes en ontdekken ze welke bril zij opzetten om naar energie te kijken. Tot slot gaan we dieper in op hernieuwbare energiebronnen en nieuwe technologieën om energie in de toekomst groener en zuiniger te kunnen opwekken en verbruiken.
De EDUbox Energie is een interactief lespakket, boordevol informatie en kennis van experts. De fiches worden aangevuld met een uitgebreid digitaal luik, bestaande uit interactieve tools en videomateriaal op maat.
Zo definieert weervrouw Jacotte Brokken in een video het abstracte begrip ‘kilowattuur’; vertelt Bart Vermang, onderzoeker bij EnergyVille en UHasselt, over de rol van nieuwe technologieën in de energietransitie; en test Bavo Mortier van Sporza hoeveel energie hij kan produceren op de fiets. Benieuwd hoe lang hij het vermogen van Remco Evenepoel tijdens een finale klim volhoudt?
Benieuwd naar de video's? Neem hier een kijkje.
Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?
De EDUbox Energie is in de catalogus beschikbaar als:
- downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- vanaf de kerstvakantie ook als interactieve videoles (voor individueel leertraject)
Je kan de EDUbox Energie ook gebruiken via het leerplatform LessonUp, inclusief interactieve tools zoals quizzen en spelmodules.
In de handleiding voor leerkrachten vind je bovendien heel wat extra informatie en voorstellen tot differentiatie.
Bijkomende info
De EDUbox Energie kwam tot stand door een samenwerking van VRT met Brightlab, VITO/EnergyVille, Flux50 en imec.
De interactieve spelmodule werd ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat mensen via online tools wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema’s. De digitale tools zijn het werk van VRT Innovatie.