Gericht landbouwlozingen aanpakken voor schoner oppervlaktewater
CARE+
Landbouwactiviteiten geven nutriënten en pesticiden vrij die de kwaliteit van het oppervlaktewater onder druk zetten. Het CARE+ project wil die druk verlagen door de instroom van stikstof, fosfor en pesticiden te verminderen. Het projectteam zal daarvoor hotspots identificeren en passende oplossingen onderzoeken voor zowel puntlozingen als diffuse lozingen. CARE+ neemt ook beschermmaatregelen tegen erosie om de afstroom van vruchtbare grond van landbouwakkers in te perken.
Collievijverbeek en Bollaertbeek
Het Vlaamse team van CARE+ neemt actie in het afstroomgebied van de Collievijverbeek (Roeselare en Moorslede) in de Mandelvallei, en van de Bollaertbeek (Ieper en Heuvelland). Voornamelijk nitraten en pesticiden vormen er een aandachtspunt.
De Bollaertbeek © Inagro
Welke acties neemt CARE+ in Vlaanderen?
Landbouwers sensibiliseren
In eerste fase willen we de landbouwers in het gebied informeren via infovergaderingen en individuele begeleiding.
Maatregelen op het erf of rond de akkers
In het project gaan we ook aan de slag met goede landbouwpraktijken om instroom te vermijden. Enkele mogelijke voorbeelden zijn het aanleggen van een vul- en spoelplaats voor spuittoestel, grasbufferstroken om erosie en afspoeling naar de beek te verminderen of filtersystemen om de polluenten uit het water te zuiveren. We demonstreren goede landbouwpraktijken in het gebied en geven bedrijfsspecifiek advies.
Onderbouwd beslissen met data over waterkwaliteit via WaterProtect
Het project meet ook de impact van die acties in de Collievijverbeek en de Bollaertbeek. Om de evolutie van de waterkwaliteit in beide beken op te volgen, zetten we de visualisatietool WaterProtect in van VITO. De tool biedt toegang tot historische en recente waterkwaliteitsdata, in combinatie met onder andere landgebruik, neerslag en erosie. De tool zal de voedingsbodem zijn voor dialoog met de betrokken landbouwers, en biedt onderbouwde data om te beslissen waar CARE+ precies welke maatregelen neemt.
Onze bijdrage
Het CARE+ project is een Vlaams-Franse samenwerking, met de steun van het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen programma. VITO ontwikkelt de WaterProtect tool en begeleidt de aanpak van de diffuse lozingen.
Partners
- Provincie West-Vlaanderen (Brugge, BE)
- Inagro (Rumbeke, BE)
- Hogeschool Gent (Gent, BE)
- VITO (Mol en Kortrijk, BE)
- Vlaamse Milieumaatschappij (Aalst, BE)
- Syndicat Mixte d’Adduction des Eaux de la Lys (Lille, FR)
- Syndicat Mixte pour le Schéma d’Aménagement et de Gestion des Eaux de la Lys (Noeux-les-mines, FR)
- Chambre d’Agriculture du Nord Pas-de-Calais (Saint Laurent Blangy, FR)