Fuels-C
Geavanceerde biobrandstoffen vormen een belangrijk onderdeel van de EU-strategie om klimaatneutraliteit te bereiken. In het Fuels-C-project werken 11 partners samen aan de ontwikkeling van deze nieuwe generatie biobrandstoffen. Hun uitgangspunt: organische afvalstromen.
Geavanceerde biobrandstoffen op basis van organische reststromen
Geavanceerde biobrandstoffen bieden een cruciale oplossing om de koolstofuitstoot te verminderen in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals het zware wegtransport, de scheepvaart en de luchtvaart. De eerste generatie biobrandstoffen zorgde echter voor concurrentie met voedsel- en veevoerproductie. Om dit probleem te voorkomen, worden Fuels-C biobrandstoffen uitsluitend geproduceerd uit organische reststromen die als “afval” worden beschouwd.
Het project streeft er daarnaast naar de conversie-efficiëntie van afval naar geavanceerde duurzame biobrandstoffen te verbeteren, zodat de toepassing van de eindproducten toeneemt. Door deze doelstellingen te realiseren, draagt Fuels-C bij aan de verwachte resultaten en impact binnen het thema HORIZON-CL5-2023-D3-02-07:
- Vergroten van de beschikbaarheid van baanbrekende geavanceerde biobrandstoftechnologieën
- Versnellen van de ontwikkeling van kosteneffectieve en hoogpresterende technologieën voor geavanceerde biobrandstoffen in alle economische sectoren
- Versterken van de Europese wetenschappelijke basis en het exportpotentieel van Europese technologieën voor geavanceerde biobrandstoffen
De rol van VITO in Fuels-C
VITO neemt de leiding over werkpakket 3, dat zich richt op conversietechnologie. VITO zal werken aan de elektroconversie van CO₂ naar mierenzuur, en maakt daarbij gebruik van geavanceerde elektroden en reactoren die al zijn ontwikkeld in eerdere door de EU ondersteunde projecten, zoals VIVALDI en ECO2FUEL.