Als we de patiënt meer verantwoordelijkheid willen geven over zijn eigen zorgpad, dan is het noodzakelijk dat we hem daar niet alleen de middelen voor geven, maar ook dat de nieuwe zorgtechnologie op zijn maat wordt ontwikkeld.

EMPOWERCARE

Om zorgorganisaties te helpen om de noden en wensen van hun patiënten centraal te stellen bij de implementatie van nieuwe zorgtechnologie, heeft VITO een nieuwe leidraad en webapplicatie ontwikkeld. Deze webapplicatie helpt innovatiemanagers bij het ontdekken, verkennen of implementeren van technologische innovaties volgens de acht ethische principes voor zorgtechnologie die de Koning Boudewijnstichting samen met burgers en experts heeft ontwikkeld. Ze zijn onderdeel van een lerend netwerk dat financieel gesteund wordt door het Fonds Dr. Daniël De Coninck en beheerd  door de Koning Boudewijnstichting.

De nieuwe leidraad is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen 13 partners afkomstig uit België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in het EMPOWERCARE-project. Het door de EU gefinancierde EMPOWERCARE-project pakt de huidige lacunes in de zorg voor mensen van 65+ of 50+ met ten minste één chronische aandoening aan door mensen in staat te stellen meer verantwoordelijkheid op te nemen voor hun zorg met behulp van technologie en lokale diensten.

BIBOPP

Binnen het EMPOWERCARE-project ontwikkelde VITO naast de leidraad voor zorgzame technologie eerder ook al de applicatie BIBOPP (Burgers in Beweging met Online Preventie Platform). BIBOPP is een eerste smartphone-applicatie die deze zorgzame technologieprincipes toepast. Het is een initiatief van VITO, LiCalab en Domus Medica en helpt burgers om hun eigen gezondheid te verbeteren. Het biedt gebruikers een persoonlijk actieplan aan met activiteiten en zorgverleners in de buurt. BIBOPP werd uitgerold in verschillende Vlaamse gemeenten en is nu voor iedereen toegankelijk.

Contact:
+32 14 33 52 78