Illustration of DNA

BGB: Belgische Genoombiobank

Status: Lopend Gezondheid Leefomgeving

De Belgische Genoombiobank (BGB) is opgericht om een veilig systeem te creëren voor het opslaan en analyseren van genetische informatie van mensen in Vlaanderen en België. Deze genetische gegevens zijn van cruciaal belang voor de vooruitgang van de wetenschap en geneeskunde. De BGB vormt een belangrijke eerste stap naar een toekomst waarin artsen de unieke genetische kenmerken van een persoon kunnen gebruiken om ziekten te voorkomen en behandelen.

Vooruitgang in precisiegeneeskunde

De Belgische Genoombiobank (BGB) heeft als doel een omvattende genomische databank van de Vlaamse/Belgische bevolking op te bouwen binnen een veilige en gecontroleerde computergestuurde omgeving. Dit platform ondersteunt en faciliteert genetisch en medisch onderzoek naar de genetische oorzaken en risicofactoren van menselijke kenmerken en ziekten, evenals hun interacties met het milieu.

Door populatiespecifieke genetische associaties in kaart te brengen, draagt BGB bij aan de ontwikkeling van precisiegeneeskunde. Het begrijpen van verschillen in ziekteprevalentie en de verspreiding van genetische varianten over diverse bevolkingsgroepen is essentieel. Dit vereist echter toegang tot genetische referentiedatasets op populatieniveau. Momenteel ontbreekt een dergelijk referentiedataset en infrastructuur voor de Vlaamse en Belgische bevolking. Het BGB-project zal deze leemte opvullen door essentiële referentiegegevens te leveren en een duurzame infrastructuur voor humane genomica in Vlaanderen en België op te zetten.

Het belang van gegevensbeheer

De BGB werd opgezet als een samenwerking tussen KU Leuven, UGent, UAntwerpen, imec, VITO en VIB. Later hebben extra partners, zoals Sciensano, hun interesse getoond om zich bij het initiatief aan te sluiten. Het VIB-ELIXIR Belgium-team coördineert de oprichting van de infrastructuur en is verantwoordelijk voor:

  • De samenwerking met sequencingfaciliteiten om datatransfer te optimaliseren.
  • De opbouw van een gedistribueerde opslaginfrastructuur voor sequentiegegevens.
  • Het stroomlijnen van analyseprocedures voor genomische data.

Gegevensbeheer speelt een kritische rol in BGB, aangezien genetische informatie per definitie persoonlijk en identificeerbaar is. Het project hanteert strikte richtlijnen over wie toegang krijgt tot de gegevens, wanneer, hoe en met welk doel. Dit garandeert maximale zorgvuldigheid en beveiliging bij het gebruik van genomische data.

VITO’s rol in BGB

Als kernlid van de stuurgroep van het BGB-consortium speelt VITO een belangrijke rol in:

  • Advies over gegevensbescherming en privacy binnen de biobank.
  • Onderzoek naar de interacties tussen genetica en omgevingsfactoren.
  • Praktische toepassingen ontwikkelen voor de BGB, waardoor de biobank optimaal benut wordt.
  • Ondersteunen van de werving van studiecohorten, zodat de databank een representatieve afspiegeling vormt van de Vlaamse en Belgische bevolking.

Projectpartners

Meer info

Wil je meer weten over de Belgische Genoombiobank? Neem dan contact op met Gökhan Ertaylan.

Het creëren van een veilig systeem voor het opslaan en analyseren van genetische informatie van mensen in Vlaanderen en België. 

  • 01/05/2022 - 30/04/2026
  • gefinancierd door FWO

Contactpersoon
Contactpersoon