Gezondheid

DigiH4A: digitale gezondheidszorg voor iedereen

Digitale applicaties in de gezondheidszorg zijn meer en meer onmisbaar. Met de stijgende kosten voor gezondheidszorg en de toenemende vraag van een vergrijzende bevolking, is de behoefte aan toegankelijke, kosteneffectieve gezondheidsoplossingen nog nooit zo groot geweest. Daarbij kan digitale gezondheidszorg een grote rol spelen. Met innovatieve, kosteneffectieve digitale gezondheidsstrategieën kunnen we kwaliteitszorg binnen handbereik houden. Vraag is hoe digitale gezondheidsinnovaties de toekomst van de gezondheidszorg een nieuwe vorm kunnen geven. 

groepsfoto digih4a vito
Nieuwsbericht Désirée De Poot 6 November 2024

DigiH4A bereikt meer dan 200 kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) om innovatieve vergoedingsmodellen en kosten-batenanalysemethoden te ontwikkelen.

Het project zal ook een strategisch actieplan creëren om besluitvormers in de gezondheidszorg, aanbieders en betalers te begeleiden bij het naadloos integreren van digitale gezondheidsoplossingen in bestaande gezondheidszorgsystemen. Dit plan is erop gericht om tegen 2027 de zorgverlening te verbeteren en de patiëntresultaten te verbeteren.

DigiH4A wordt gefinancierd door het Interreg Noordzeeprogramma van de Europese Unie en dit initiatief pakt twee van de grootste hindernissen in de digitale gezondheidszorg aan: het ontsluiten van vergoedingsroutes en het opbouwen van vertrouwen tussen zorgverleners en patiënten. Tien Europese partners hebben zich verenigd om dit project tot een goed einde te brengen. Als enige Belgische deelnemer zal VITO zoeken naar een correcte en efficiënte methode om de kosten te bepalen en op Europees niveau te stroomlijnen welke applicaties in aanmerking kunnen komen voor terugbetaling. “Vandaag is het voor bedrijven die gezondheidsapplicaties aanleveren een titanenarbeid om de verschillende systemen in de verschillende Europese landen op een correcte manier in kaart te brengen. Wij willen nagaan wat er mogelijk is om deze systemen over de landen heen te stroomlijnen”, zegt Charlotte De Clerck van VITO.

Interreg-North-Sea-logo-2022-RGB-colour
Contactpersoon