Chemie

Lancering van het JTF-project C-Recycle: innovatie en educatie in chemische recyclage

Met trots kondigen we de start aan van het Just Transition Fund (JTF) project C-Recycle - Centre for Chemical Recycling Education and Research. De projectpartners richten zich op de transitie van de lineaire chemische industrie naar een circulaire chemische industrie in West-Noord-Brabant. Door ontwikkeling van geavanceerde chemische recyclingtechnieken en uitgebreide opleidings- en trainingsprogramma’s, bewegen we naar een duurzame toekomst.

Women scientist VITO chemical recycling
Nieuwsbericht Karolien Vanbroekhoven 18 November 2024

Wat is C-Recycle?

C-Recycle is een ambitieus initiatief dat de regionale chemische beroepsbevolking wil versterken door middel van educatie en training. Het project omvat het actualiseren en uitbreiden van het curriculum over chemische recyclage voor verschillende onderwijsniveaus, het bieden van On-the-Job Training (OJT) voor studenten, werkzoekenden en werknemers, en het faciliteren van innovatie door middel van praktijkgericht onderzoek en samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. Daarnaast willen we kennis en ervaringen delen met bedrijven en het algemene publiek om de bewustwording en acceptatie van chemische recyclage te vergroten.
 

Voordelen voor bedrijven

Voor bedrijven in de regio biedt C-Recycle unieke kansen. Innovatiemanagers kunnen profiteren van directe toegang tot de nieuwste technologieën door samenwerking met vooraanstaande kennisinstellingen en gebruik van state-of-the-art labs. Dit stelt bedrijven in staat om betrokken te zijn bij de ontwikkeling en implementatie van innovatieve chemische recyclageechnieken zoals pyrolyse en solvolyse. Bovendien krijgen bedrijven toegang tot een pool van goed opgeleide professionals die zijn getraind in de nieuwste methoden, wat bijdraagt aan de talentontwikkeling binnen de sector. Deelname aan exclusieve netwerkevenementen en conferenties biedt bedrijven de mogelijkheid om samen te werken met andere stakeholders en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Het project biedt ook uitgebreide ondersteuning aan start-ups en ondernemers met innovatieve ideeën, inclusief workshops, pitchcompetities en begeleiding bij het opstellen van bedrijfsplannen.
 

Mogelijkheden voor studenten en docenten

Voor studenten en docenten biedt C-Recycle een scala aan mogelijkheden om betrokken te raken bij de toekomst van chemische recyclage. Studenten kunnen profiteren van een vernieuwd curriculum dat de nieuwste ontwikkelingen integreert, met een sterke focus op zowel technologie als duurzaamheid. Door On-the-Job Training (OJT) en deelname aan onderzoeksprojecten in de laboratoria, krijgen studenten waardevolle ervaring die hen voorbereidt op een succesvolle carrière in de groene chemie. Docenten en werkzoekenden kunnen deelnemen aan onderzoeksprojecten, maar ook aan gespecialiseerde workshops en trainingen om hun kennis en vaardigheden te versterken. 
 

Doe mee!

We nodigen bedrijven, studenten, docenten en andere geïnteresseerden uit om deel te nemen aan C-Recycle. Samen kunnen we bijdragen aan een duurzame toekomst en de chemische industrie transformeren. Voor meer informatie over het C-Recycle project en hoe je kan deelnemen, bezoek de website mnext.nl.
 

Consortium

C-Recycle is een project met steun door de Europese Unie. Projectpartners zijn de Centres of Expertise MNEXT en BWNO van Avans Hogeschool, Agricon Nederland, Corsair Europe, de Green Chemistry Campus, Hogeschool Rotterdam, NPSP, Teqtix, Technische Universiteit Eindhoven en VITO.

VITO zal de opleiding ontwikkelen en ondersteunen van nieuwe en bestaande talenten die nodig zijn voor de transitie van de lineaire chemische industrie naar een circulaire chemische industrie, met een focus op de chemische recyclage van kunststoffen voor gebruik in een brede waaier van hoogwaardige producten. Ook door gastcolleges te geven zal VITO het bewustzijn van jongeren rond dit thema vergroten.
 

Het project C-Recycle heeft een totaalbudget van €3,5 miljoen en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uit het Just Transition Fund. 

JTF-Logo
medegefinancierd door de Europese Unie
Contactpersoon