Chemie

VITO’s duurzame ligninetechnologie biedt een veilig, biogebaseerd alternatief voor de productie van epoxyharsen

De afgelopen maanden is er een snelgroeiende interesse vanuit zowel de chemische industrie als diverse industriële en publieke stakeholders in VITO’s technologie voor de depolymerisatie van lignine. Deze technologie, een veelbelovend biogebaseerd alternatief voor de productie van epoxyharsen, krijgt steeds meer aandacht vanwege de dreigende beperkingen op bisfenol A (BPA) — het belangrijkste bouwblok van de meeste huidige epoxyharsen — en de zoektocht naar een veiliger alternatief.

lignine vito epoxyharsen
Nieuwsbericht Roel Vleeschouwers 6 February 2025

Vooruitstrevende ontwikkelingen in epoxyharsen

VITO heeft baanbrekende vooruitgang geboekt door via het LignoValue-project technologie te ontwikkelen waarmee lignine tot op pilootschaal effectief kan worden gedepolymeriseerd. Daarnaast heeft VITO, in samenwerking met industriële partners, technologie en expertise ontwikkeld om deze gedepolymeriseerde lignine te glycidyleren, het resulterende epoxy-lignine te mengen met andere (biogebaseerde) epoxiden en deze blend vervolgens consistent uit te harden met gerichte (biogebaseerde) uithardingsmiddelen. Dankzij deze opgebouwde kennis en intellectuele eigendom werkt VITO actief samen met industriële spelers om formuleringen te ontwikkelen die voldoen aan de prestatie-eisen van belangrijke toepassingen van epoxyharsen.

Recente onderzoeksprojecten en bilaterale samenwerkingen hebben de industriële toepassing van VITO’s epoxy-ligninetechnologie verder bevorderd, waardoor de weg is vrijgemaakt voor implementatie in de praktijk.

Karolien Vanbroekhoven, Programme Manager van VITO’s Sustainable Polymer Technologies R&D-team, licht toe: “We spelen in op de behoefte aan veiligere epoxies met een lagere koolstofvoetafdruk die eenvoudiger te recycleren zijn. Uiteraard blijft het leveren van hoogwaardige producten voor diverse toepassingen onze topprioriteit, zoals coatings voor de bouw- en watersector en harsen voor het versterken van composieten. We boeken uitstekende vooruitgang en kijken ernaar uit om nog meer toepassingen voor eindgebruikers te verkennen.”

Roel Vleeschouwers, Business Development Manager bij VITO, vult aan: “Na jaren van intensieve technologieontwikkeling zien we nu sterke en tastbare mogelijkheden voor de valorisatie van gedepolymeriseerde lignine binnen de chemische industrie.”


Aankomende evenementen en lopende projecten rond epoxyharsontwikkeling

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van epoxy-ligninetechnologie? Ontmoet onze experts op:

  • JEC World, 4-6 maart bij de Belgische stand in hal 6 S42 (www.jec-world.events)

  • BIOKET, 11-13 maart (https://bioket.tech). Mis de kans niet om onze pilotfaciliteiten te bezoeken (sitebezoek 3 - 13:30 tot 17:30).

Verschillende projecten ondersteunen momenteel de ontwikkeling van de depolymerisatie van lignine voor de productie van epoxyharsen:

  • LIFE Viable: Dit initiatief richt zich op de valorisatie van ligninebiomassa tot competitieve componenten die BPA geleidelijk vervangen in epoxyharsformuleringen. Medegefinancierd door de Europese Unie. Meer info: life-viable.eu

  • BBI Lignicoat: Gefinancierd door de Bio-based Industries Joint Undertaking onder Horizon 2020, wil dit project de technische en economische haalbaarheid aantonen van het gebruik van lignine als grondstof voor bioharsen in duurzame coatings. Meer info: lignicoat.eu

  • Interreg BIOCAPPP: Dit initiatief richt zich op de ontwikkeling van een bio-aromaten applicatiecentrum, waardoor de commerciële productie en marktadoptie van bio-aromaten mogelijk wordt. KMO's kunnen in dit project vouchers verkrijgen. Meer info: interregvlaned.eu/bio-cappp

  • BBBC Legacy: Ondersteund door Belgium Builds Back Circular en FOD Economie, richt dit project zich op de ontwikkeling van veilige en duurzaam ontworpen epoxies voor betonnen coatings.

 

Samenwerken aan duurzame epoxy-innovaties

Ben je geïnteresseerd in de toekomst van duurzame epoxyharsen? Neem contact met ons op en werk mee aan deze veelbelovende ontwikkelingen.

co-funded-by-the-eu-logo
bbju-logo
interreg
Contactpersoon