Algen

Algae4IBD: het potentieel van algen bij chronische darmontsteking

Status: Lopend Gezondheid

Algae4IBD is een door de EU gefinancierd onderzoeksinitiatief. Over een periode van vier jaar zullen we ondergewaardeerde en onontdekte algen bestuderen, voornamelijk om hun pijnstillende, ontstekingsremmende, prebiotische of antibiotische effecten te onderzoeken voor patiënten met IBD (Inflammatory Bowel Disease, een chronische darmontsteking). 

Algen met een onaangeroerd potentieel voor onze gezondheid

In onze oceanen, rivieren en meren ligt een zo goed als onaangeroerd potentieel om onze gezondheid te verbeteren, meer bepaald in de vorm van algen.

Cyanobacteriën, micro- en macroalgen produceren een oneindig aantal moleculen. Een groot deel daarvan heeft gunstige eigenschappen voor onze gezondheid. Ze kunnen pijn verlichten, ontstekingen tegengaan of ons microbioom (het geheel van beschermende micro-organismen in onze darmen) stimuleren. De meeste algen zijn echter nog niet bestudeerd, en hun gezondheidspotentieel blijft dus onbenut.

Het welzijn van IBD-patiënten verbeteren

Het doel van Algae4IBD is de ontwikkeling van functionele voeding en medicijnen die de klachten van chronische darmontsteking, ofwel IBD, verlichten. Denk aan pijn, ontstekingen en een onevenwichtig darm-microbioom.

De gecombineerde kracht van algen kan zo helpen het welzijn van IBD-patiënten te verbeteren. IBD is namelijk een complexe ziekte waarvan de incidentie gestaag toeneemt. Patiënten hebben therapieën op maat nodig die vaak duur zijn. Bovendien reageert niet iedereen op de beschikbare behandelingen. Voor deze mensen blijft er maar één optie over: delen van hun darm operatief verwijderen. Er bestaat dus een grote behoefte aan nieuwe geneesmiddelen.

De focus van het Algae4IBD-onderzoek ligt op het bieden van oraal beschikbare en kosteneffectieve oplossingen voor IBD-patiënten (zowel kinderen als volwassenen) met behulp van algenverbindingen. 

De rol van VITO in Algae4IBD

Bio-activiteitsgestuurde fractionering van diverse soorten algenbiomassa (bestaande uit micro- en macroalgen) met behulp van verschillende technologieën, om zo hoge hoeveelheden actieve verbindingen te krijgen.

Verteerbaarheidstests: we testen de techno-functionele eigenschappen van de geïdentificeerde verbindingen en bootsen de orale, gastrische en intestinale vertering van de actieve verbindingen na. 

Financiering

Algae4IBD wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 10100050.

Door het onbenutte potentieel van algen te onderzoeken wil Algae4IBD voeding en medicijnen ontwikkelen om het welzijn van IBD-patiënten te verbeteren.

  • Juni 2021 - mei 2025

Contactpersoon
Contactpersoon