
SiC: werken SiC-membranen als filter voor stabiele wateremulsies?
In verschillende pilots testten we tijdens dit project het gedrag van siliciumcarbide-membranen wanneer ze gebruikt werden als filter voor stabiele wateremulsies. We onderzochten hoe snel ze vervuilden, de schoonmaakmogelijkheden, de nodige schoonmaakfrequentie en de gevolgen voor de prestaties op lange termijn en op economisch vlak.
Het is een uitdaging om olie te scheiden in stabiele wateremulsies. Keramische membranen – en dan met name membranen van siciliumcarbide (SiC) - zouden als filter een uitkomst kunnen bieden. Dit materiaal is namelijk bestand tegen extreme pH-waarden en temperaturen.
Voorgaande projecten toonden al aan dat SiC-membranen geschikt zijn om olie te behandelen in wateremulsies. Er was echter nog niet voldoende bekend over het gedrag van deze membranen over een langere tijdsperiode of over de mogelijkheden om de membranen te reinigen.
In een pilot werd daarom het volgende bestudeerd:
- hoe de membranen reageren op vervuiling,
- wat de schoonmaakmogelijkheden zijn,
- welke schoonmaakfrequentie er nodig is,
- hoe de membranen presteren op lange termijn
- wat de economische impact is.
SiC-membranen in andere sectoren
Omdat SiC-membranen zo robuust zijn, is het interessant om te onderzoeken of ze ook gebruikt kunnen worden in andere sectoren zoals de voedingsindustrie, farmacie en chemie. Daarom werd de toepassing van SiC-membranen binnen deze sectoren ook op kleine schaal onderzocht tijdens dit project.
Dit project gaf dus niet alleen een goed beeld van de haalbaarheid van SiC-membranen als filter voor stabiele wateremulsies, maar ook van de mogelijke toepassingen binnen andere sectoren. Door op de lange termijn te focussen werd bovendien het technologisch risico beperkt.
Uiteindelijk was het doel van dit project om ervoor te zorgen dat de SiC-membraantechnologie klaar was voor toepassing op grote schaal.
Financiering
Dit project werd co-gefinancierd door TKI-E&I, met een aanvullende beurs ‘TKI-Toeslag’ voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Partners
- Saudi Aramco
- Institute for Sustainable Process Technology
- KWR (Watercycle Research Institute)
- Carbogen Amcis
- ESD
- LiQTech
- Semco Maritime
- Friesland Campina
- Wageningen Food & Biobased Research
- University Twente
- Shell Global Solutions
- ESD-SiC