Niamey Climate Forest: hittestress in steden verlichten met stadsgroen
De Nigerese hoofdstad Niamey is een van de warmste steden ter wereld. Hittestress heeft hier een enorme sociale en economische impact, en beïnvloedt ook de gezondheid van de inwoners. Het Niamey Climate Forest project onderzocht hoe we die hittestress kunnen verlichten door het aanplanten van stadsgroen.
Een opvallend contrast in hittestress
De temperaturen kunnen sterk oplopen in Niamey. Gemiddeld is het hier zo’n 36° C, maar klimaatprojecties tonen aan dat de stad in de toekomst zelfs meer dan 200 dagen per jaar blootgesteld zou kunnen worden aan extreme, dodelijke temperaturen.
Zulke extreme hittestress veroorzaakt niet alleen meer ziektes en sterfgevallen, ze beïnvloedt ook de energievraag (bijvoorbeeld voor het koelen van gebouwen), beschadigt de infrastructuur, en verstoort de werking van kritieke diensten (zoals ziekenhuizen) en de arbeidsproductiviteit. Naar schatting leidt de hittestress in Niamey nu zelfs al tot een verlies van 4 à 5% van het BBP van Niger.
Een belangrijke factor in dit verhaal is het hitte-eilandeffect. Zo is er in de stad een duidelijk contrast in hittestress tussen gebieden met veel en weinig stadsgroen, waarbij de temperaturen in de groenere delen opvallend minder hoog oplopen. Het Niamey Climate Forest project verrichte hier verder onderzoek naar.
Ondersteuning bij de aanplant van stadsbomen en ander stadsgroen
Het Niamey Climate Forest-project wilde de Nigerese hoofdstad ondersteunen bij de massale aanplant van stadsbomen en ander stadsgroen. Niamey beschikte al over ambitieuze plannen in die richting, maar ondervond daarbij zowel een aantal financiële als technische barrières. Met een combinatie van wetenschappelijke resultaten en capaciteitsopbouw trachtten we deze barrières te tackelen.
Het Niamey Climate Forest-project bestond uit verschillende onderdelen, waaronder:
- We wilden wetenschappelijk onderbouwd bewijs leveren om aan te tonen dat stadsgroen een cruciale rol speelt bij het verhogen van de klimaatbestendigheid. Hiervoor gebruikten we bestaande klimaatinformatie uit een vorig project.
- We werkten samen met lokale stakeholders, zoals de inwoners, en informeerden hen over het onderhoud van de aangeplante stadsbomen met geavanceerde, maar makkelijk te gebruiken toestellen zoals warmtecamera’s en bodemvochtsensoren.
- We evalueerden de koolstofopslagcapaciteit van de stadsbomen en onderzochten of deze in aanmerking zouden kunnen komen voor koolstofrechten (carbon credits). Dit zou betekenen dat bedrijven hun broeikasuitstoot kunnen compenseren door de aanplanting van stadsgroen te sponsoren.
Financiering
Het Niamey Climate Forest project werd gefinancierd door de Vlaamse Overheid via het G-STIC Klimaatactieprogramma, dat in 2021 werd gelanceerd om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen de klimaatopwarming.