Een groot deel van het energieverbruik in Vlaanderen gaat naar warmte en koeling. Warmtenetten kunnen dat verbruik fors verlagen. VITO/EnergyVille zet sterk in op begeleiding en haalbaarheidsstudies om lokale overheden en ondernemingen over de streep te trekken.

Inspireren

Een warmtenetwerk gebruikt leidingen met warm water om gebouwen te verwarmen of te koelen. Dat water kan afkomstig zijn van geothermie, maar evengoed van industriële processen of zonneboilers. Het proces is niet nieuw: in veel Europese landen bestaan warmtenetten al jaren. Nu de interesse ook in Vlaanderen groeit, wil VITO/EnergyVille mee aan de kar trekken door haalbaarheidsstudies en begeleiding op maat te bieden aan lokale overheden en ondernemingen. VITO/EnergyVille heeft de jongste jaren veel expertise verworven op het vlak van warmtenetten, onder meer door de bouw van een eigen geothermiecentrale in Mol.

Expertise delen

Sinds enkele jaren zien we in Vlaanderen een inhaalbeweging op het vlak van warmtenetten. De voorkeur gaat uit naar de nieuwste technologieën – de ‘vierde-generatienetten’ – die toelaten om verschillende bronnen van duurzame energie aan het netwerk te koppelen. VITO/EnergyVille stelt zich op als adviesverstrekker en brengt onder meer de haalbaarheid van projecten in kaart. De focus ligt op verspreiding: we tonen de voordelen van warmtenetten en helpen nieuwe projecten op te starten. Daarnaast doet VITO/EnergyVille ook fundamenteel onderzoek naar de optimale werking van warmtenetten: hoe kunnen we de technologie verbeteren, het net controleren, warmte koppelen aan elektriciteit of gas … In een latere fase kunnen warmtenetten dan worden uitgebreid en/of verbeterd. VITO maakt onder meer deel uit van de koepelorganisatie Warmtenetwerk Vlaanderen