In het BREGILAB-project wordt de praktische realisatie binnen België onderzocht van een verdere uitbouw van hernieuwbare stroombronnen.

“Hoe kunnen we de penetratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet verder stimuleren, en dit tegen minimale kosten en met lage risico’s voor de stabiliteit van het net?”, vraagt Frank Meinke-Hubeny van VITO/EnergyVille zich af. “Wij bekijken dit vanuit technologisch perspectief. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld wanneer de tijd rijp is om het elektriciteitsnet uit te breiden en te vernieuwen, en wanneer we massaal moeten overschakelen op opslag in batterijen. Batterijen zijn momenteel nog duur en moeten dus optimaal worden gebruikt, als ze eenmaal zijn geïnstalleerd.” Dit project wordt binnen VITO/EnergyVille gecoördineerd door imec.

In het BREGILAB-project worden verschillende technologieën bestudeerd waarmee pieken in zonne- of windstroom kunnen worden opgevangen, of indien nodig zelfs vermeden. Meinke-Hubeny: “De zonnepanelen op onze daken en de windmolens op land en op zee kunnen voor stroompieken zorgen die het net in gevaar brengen. Door slimme toepassing van power capping (het afvlakken van de stroomproductie), curtailment (het tijdelijk uitschakelen van bronnen) en voldoende omvormingscapaciteit (het rechtstreeks verbruiken van de opgewekte zonnestroom) kunnen we het net beschermen.” De onderzoekers kijken bovendien ook naar gedetailleerde weersvoorspellingen om de impact van hernieuwbare stroom op het net beter en sneller te kunnen inschatten.

Stroompiek weggooien

Hoewel het perspectief binnen BREGILAB voornamelijk technologisch is, wordt ook gebruik gemaakt van economische analyses en van marktmodellen. “De goedkoopste energie is de hernieuwbare energie die je meteen gebruikt, zonder lang transport langs het net en zonder opslag in batterijen. Door hierop te focussen, kunnen we vermijden dat we te snel in een upgrade van het net moeten investeren, of in dure batterijtechnologie”, aldus Meinke-Hubeny. “Neem het voorbeeld van de (nog zeldzame) stroompieken in de zomer: als je zo’n piek niet benut (bijvoorbeeld door capping of curtailment), dan verlies je maar een klein percentage van de opgewekte elektriciteit. Maar mogelijk bespaar je daardoor wel fors in de kosten door niet te moeten investeren in het net of in opslag. Dat soort afwegingen bestuderen wij.”