Insecten hebben twee grote voordelen: ze recycleren afval en ze produceren grondstoffen. Bovendien is insecten kweken erg milieuvriendelijk. Insecten stoten weinig CO₂ uit, nemen niet veel plaats in en verbruiken weinig water.

VITO onderzoekt samen met industriële bedrijven en kennispartners het potentieel van insecten in twee Europese projecten: het EFRO-project Insect Pilot Plant en het Horizon 2020-project InDIRECT.

Insecten zetten organische nevenstromen zoals bladeren en voedselresten om in eigen lichaamsmassa. Die homogene biomassa kun je bijvoorbeeld scheiden in eiwitten, vetten en chitine. Dat zijn hoogwaardige grondstoffen, met nuttige toepassingen in de veevoeding, chemie, agro-industrie en cosmetica. En als nieuwe bron van proteïnen, met een veel lagere milieu- impact dan vlees.

1 000 kilo insecten per dag

Een pilootinstallatie die zorgt voor de kweek, oogst en bioraffinage van insecten, is Insect Pilot Plant. VITO werkt samen met partners KU Leuven en Thomas More aan de bouw van deze plant. De pilootinstallatie kan 100 tot 1 000 kilogram insecten per dag verwerken tot hoogwaardige grondstoffen. Die opschaling is belangrijk om het potentieel van insecten te tonen aan de markt.

www.insectpilotplant.be

www.bbi-indirect.eu