Tegen 2050 komen er naar schatting 750.000 Vlamingen bij. Waar vinden zij een plaats om kwaliteitsvol te wonen en te werken?

VITO bracht op vraag van de Vlaamse overheid Vlaamse locaties in kaart die goed ontsloten zijn door openbaar vervoer én die veel voorzieningen hebben, op wandel- of fietsafstand.

Elke dag nemen we in Vlaanderen tussen de vijf en zes hectare open ruimte in. Nergens in Europa is het ruimtebeslag per burger zo hoog. Dat bijkomende ruimtebeslag leidt tot hoge kosten voor onder andere files, vervuiling, wegenonderhoud en nutsleidingen. En dus moet er iets ondernomen worden: een betonstop. Vanaf 2040 mogen we niet langer nieuwe open ruimte aanwenden voor bebouwing. Maar waar kunnen we dan wel nog bouwen? VITO ontwikkelde hiervoor een overzichtskaart van Vlaanderen: die toont de locaties die goed ontsloten zijn door openbaar vervoer én die veel voorzieningen hebben op wandel- of fietsafstand, zoals een bakker, een crèche, een dokter.

De oppervlakte van de goed ontsloten toplocaties verder verdichten is in theorie voldoende voor 750.000 extra Vlamingen om kwaliteitsvol te wonen en te werken. De Vlaamse overheid neemt de bevindingen uit de VITO-studie mee bij de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

Meer weten?