TEESTMAT brengt een uitgebreid antwoord door maximaal in te spelen op de Europese krachten van 11 landen en toegang tot fysieke faciliteiten, kennis en diensten aan te bieden met nieuwe karakterisatie-oplossingen, mogelijkheden en resultaten.
Projectoverzicht
Al 200 jaar worden batterijen ontwikkeld. Toch hebben de fysieke limieten van batterijprestaties nog niet hun grenzen bereikt. De complexiteit van fysisch-chemische processen in batterijen maken elke ontwikkeling sterk afhankelijk van een juiste beschrijving en analyse van de inherente evolutie en interactie van alle betrokken materialen in een elektrochemische cel. De gemiddelde prestatiecijfers (specifiek energie per massa, volume of kosteenheid, cycli) kunnen in theorie allemaal substantieel verbeteren mits een juist inzicht in waar en hoe hun limieten worden bereikt in de huidige industriële systemen. Dit bevestigt hoe deze belangrijke branche afhankelijk is van nieuwe en toegankelijke karakterisatietechnieken. Gezien deze grote uitdaging is toegang tot geavanceerde karakterisatie-oplossingen voor de Europese industrie essentieel om innovatie te versnellen en het grote kostaandeel van materialen te doen verlagen. Verschillende bottlenecks belemmeren bedrijven de toegang tot nieuwe technieken. TEESTMAT, brengt, door een Open Innovation Test Bed (OITB) te lanceren, een uitgebreid antwoord door maximaal in te spelen op de Europese krachten van 11 landen en toegang tot fysieke faciliteiten, kennis en diensten aan te bieden met nieuwe karakterisatie-oplossingen, mogelijkheden en resultaten.
Doelstellingen
Het doel van TEESMAT is om voor grote en kleine bedrijven de toegang tot industrieel relevante, nieuwe probleemoplossende technieken en diensten, incl. karakterisatie- en data-anlyses, te vergemakkelijken. Dit zal gebeuren door een rendabel en duurzaam Open lnnovatie Test Bed (OITB) op te starten. De aangereikte technieken en diensten behandelen daarmee diverse problemen die zich voordoen in de ontwikkeling van duurzame, veilige, hoog-performante batterijoplossingen. De drie voornaamste objectieven van TEESMAT zijn:
- Het opstarten van een OITB om effectieve, gecentraliseerde toegang tot geavanceerde materiaalkarakterisatie, modellering en data-informatica aan te bieden;
- Het demonstreren van de OITB’s meerwaarde door hardnekkige, impactvolle industriële problemen op te lossen;
- Het garanderen van de OITB’s groei, levensduur, financiële rendabiliteit en stakeholderondersteuning.
Consortium
Het TEESMAT-consortium telt 9 dienstverleners (SEMILAB, INCORE, CERTH, CEA, ZSW, VITO, ESRF, TECNALIA, SERMA) die diensten ontwikkelen met de actieve bijdrage van 10 gebruikers (ZINERGY, LITHOPS, VUNASKO, GENES'INK, SUNLIGHT, NORTHVOLT, ARKEMA, UMICORE, CEGASA and CRF-FIAT) die ervaringen in de karakterisatie van materialen delen door middel van 24 user access cases.
TEESMAT wordt gecoördineerd door CEA. Een totaal van 14 kleine en grote bedrijven uit 10 landen dragen aan beide zijden (vraag en aanbod) bij aan de volledige waardeketen. Het consortium biedt een complete set van interdisciplinaire vaardigheden aan.
Doorheen het project wil het bijkomende Europese gebruikers en dienstverleners aantrekken om de OITB-ervaringen verder uit te breiden tot voorbij TEESMAT.
De rol van EnergyVille/VITO
EnergyVille/VITO neemt deel aan TEESMAT als dienstverlener en biedt kennis aan in verschillende technieken zoals akoestische metingen om de SOC (state of charge) en SOH (state of health) van een cel in te schatten of versnelde degradatietesten uit te voeren om de levensduur van cellen/batterijen in kaart te brengen. EnergyVille/VITO is betrokken bij de ontwikkeling van modelleringsactiviteiten zoals thermische modellering om de warmtegeneratie van een cel/batterij in te schatten in extreme condities.