Op 15 november verzamelden bijna 200 leerlingen uit 4 secundaire scholen van Mol op het ‘Feest van de Toekomst’. Ze leerden de voorbije weken in de klas over gezondheid en milieu via het educatief pakket ‘Gezondheidsbewakers’, en sloten dit af met een voormiddag vol muziek, inspirerende workshops en de presentatie van hun zelfgemaakte posters.
Elke dag komen we in contact met schadelijke stoffen in onze omgeving, maar hoe gevaarlijk is dat? Om deze cruciale vraag te beantwoorden, verzamelen de 3xG-onderzoekers een berg data over schadelijke stoffen in ons lichaam, onze leefomgeving en onze levensstijl bij ongeveer 300 kinderen uit Dessel, Mol en Retie. Zo worden de kinderen gevolgd vanaf de zwangerschap van hun moeders tot ze 18 jaar oud zijn. Dankzij de 3xG-deelnemers als een soort ‘barometer’ voor schadelijke stoffen in onze omgeving, brengen de onderzoekers blootstelling aan deze stoffen in kaart. Bovendien willen ze beter begrijpen welke effecten deze stoffen op onze gezondheid hebben en hoe onze levensstijl hierin een rol speelt. De 3xG-studie maakt van Dessel, Mol en Retie één van de best opgevolgde regio’s in Vlaanderen.
De kinderen die deel uitmaken van de 3xG-studie zijn momenteel tussen de 8 en 13 jaar oud. De voorbije maanden werd deze generatie nauw betrokken bij het 3xG onderzoek. Via het educatief pakket ‘Gezondheidsbewakers’ leerden leerlingen van vier middelbare scholen in Mol de 3xG studie van naaldje tot draadje kennen. Op die manier kregen zij een dieper inzicht in de invloed van onze omgeving op onze gezondheid. Gewapend met deze nieuwe kennis over milieu en gezondheid, konden de jongeren vragen stellen aan de 3xG-onderzoekers en samen antwoorden zoeken door in de 3xG-databank te duiken.
Dit educatieve avontuur werd op 15 november afgesloten in het Desselse Tabloo met het 'Feest van de Toekomst', een evenement met een boeiende mix van muziek en inspirerende workshops over gezondheid en duurzaamheid.
Aan enthousiasme was er alleszins geen gebrek. Het was ook meteen duidelijk dat het traject dat de leerlingen de laatste weken al op school via de ‘Gezondheidsbewakers’ hadden gelopen, vruchten heeft afgeworpen. Dat ze die kennis op een zeer interactieve manier in de praktijk konden brengen tijdens workshops, werd door alle kinderen en hun leerkrachten als een grote meerwaarde ervaren.
De zelfgemaakte posters die tonen wat we kunnen leren dankzij de 3xG studie, werden in Tabloo aan de bezoekende leerlingen voorgelegd. Zij werden de jury van hun eigen werk en dat van leeftijdsgenoten. Uit de posters die werden ingediend, is alvast duidelijk wat de thema’s zijn die het meest leven bij jongeren. Mentale gezondheid en schadelijke stoffen voerden de lijst aan, gevolgd door beweging, slaap en voeding.
De eigen keuze van de leerlingen staat centraal; ze hebben de mogelijkheid om de koers van het onderzoek te bepalen en onderzoeksresultaten in de context van hun eigen gezondheidskeuzes te plaatsen. Dit draagt bij aan authentiek wetenschappelijk onderzoek en benadrukt de kracht van jonge denkers. De posters worden van 27 november tot 10 december aan iedereen getoond via een creatieve tentoonstelling in het administratief centrum “De Plaetse” van Dessel, het gemeentehuis van Retie en ’t Getouw in Mol.
Over 3xG
De 3xG-studie is een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door VITO, PIH en UAntwerpen. Het project heeft als doel om de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen in de regio Mol, Dessel en Retie in kaart te brengen en zo de gezondheid van de lokale bevolking te bewaken. Het project is tot stand gekomen in uitvoering van één van de voorwaarden voor de oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval in Dessel, gesteund door de partnerschappen STORA en MONA, in opdracht van NIRAS.