In-vitro-onderzoek krijgt erkenning en ondersteuning van internationale organisatie voor dierproefvrij onderzoek, PETA Science Consortium. Eigen in-vitromodel NAVETTA gepubliceerd en patentaanvraag lopend.

Londen - Mol, 12 juni 2017 – De internationale organisatie ter bevordering van dierproefvrij onderzoek, het PETA International Science Consortium Ltd., maakt vandaag bekend dat het hoogtechnologische apparatuur (een VITROCELL-systeem) schenkt aan VITO voor haar onderzoek naar proefdiervervangende testmethoden voor inhalatietoxiciteit. M.a.w. hoe schadelijk is een stof voor de gezondheid van de mens bij het inademen ervan. In dit onderzoeksthema ontwikkelde VITO samen met de Paris Lodron University of Salzburg (PLUS) een eigen in-vitrosysteem voor inhalatietoxiciteitstests, NAVETTA. De werking van dit systeem is deze maand gepubliceerd in het gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science and Technology. Een gezamenlijke patentaanvraag is lopend. Beide in-vitrosystemen openen nieuwe onderzoeksmogelijkheden naar de effecten van ingeademde stoffen op menselijke longen, van nanomaterialen over (e-)sigarettenrook tot medicatie.

Dierproefvrij testen van nanomaterialen en medicatie

Bij klassieke inhalatietests plaatsen onderzoekers proefdieren in smalle buizen, waarin ze verschillende stoffen moeten inademen, vaak met de dood tot gevolg. Met het VITROCELL-systeem kunnen ze de schadelijke effecten aan menselijke longcellen analyseren na blootstelling aan pesticiden, nano¬materialen, (e-)sigarettenrook en ook medicatie, zoals in puffers.  Het systeem slaagt er zelfs beter in dan dierproeven om effecten van de stoffen op de menselijke gezondheid te voorspellen. Het VITROCELL-toestel heeft een waarde van ca. 180 kEUR.

De VITO-onderzoekers zijn zeer verheugd met de prijs van PETA. “Dankzij het VITROCELL-toestel kunnen we onze tests zelfs volledig zonder proefdieren uitvoeren, onder even strikte testvoorwaarden, “ zegt Sandra Verstraelen. “ De 3 R waaraan de inhalatietests moeten voldoen, nl. Robuuste celmodellen, Relevante dosissen en Realistische blootstelling aan de zgn. Air-Liquid Interface (ALI) , komen samen met de 3 R van dierenwelzijn, nl. Replacement (vervanging), Reduction (vermindering) en Refinement (verfijning).”

Eigen in-vitrosyteem in Environmental Science and Technology

In het kader van het 7de-kaderproject NanoValid ontwikkelden de VITO-experten samen met hun collega’s van de Paris Lodron University of Salzburg (PLUS) zelf een in-vitrosysteem om de invloed van nanomaterialen op menselijke longcellen te testen, genaamd NAVETTA. Dit systeem bevat een eigen Air-Liquid Interface, die ook toelaat om de rechtstreekse depositie van nanodeeltjes uit de gasfase op menselijke longcellen  te bestuderen. De beschrijving hiervan is gepubliceerd in het juni-nummer van het gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science and Technology, uitgegeven door de American Chemical Society. Een ALI-module is de enige efficiënte alternatieve testmethode voor inhalatietoxiciteit, de enige manier om het aantal dierproeven te kunnen reduceren. In november 2016 is een gezamenlijk patent op deze module aangevraagd.

Als kers op de taart mocht VITO ook de cover-art van het juni nummer van ES&T verzorgen: zie pubs.acs.org/toc/esthag/current.

Meer info

Het artikel: A Novel Exposure System Termed NAVETTA for In Vitro Laminar Flow Electrodeposition of Nanoaerosol and Evaluation of Immune Effects in Human Lung Reporter Cells
pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.est.7b00493