Energiezuinig renoveren is aan een opmars bezig. Om het concept verder te promoten is er meer informatie nodig over de huidige energieprestaties van gebouwen en het gedrag van de bewoners. Binnen het Europese project Request to Action ontwikkelde VITO/EnergyVille een hub waar gegevens over het energieverbruik worden gecentraliseerd. EnergyVille verzamelt die gegevens en maakt ze toegankelijk via twee tools: een online vragenlijst en een visualisatie.
Virginia Gomez Onate van EnergyVille:
We combineren data over hoe mensen leven met informatie over gebouwen, energieprestaties en mogelijke duurzame renovaties. Overheden, energieleveranciers en aannemers kunnen daarmee aan de slag.
Zet je woning op de kaart
Via de gebruiksvriendelijke website ‘Zet je woning op de kaart’ kunnen gezinnen een online vragenlijst invullen. “We polsen naar de gezinssamenstelling en de intentie om te renoveren. En we vragen info op over de woning. Wie de vragenlijst invult en zijn e-mailadres achterlaat, krijgt een rapportje toegestuurd waarin staat hoe de woning scoort op energetisch vlak vergeleken met gelijkaardige huizen en gezinnen. Op die manier maken we mensen bewust van hun woonsituatie.”
Zicht op het renovatiepotentieel
EnergyVille combineerde de gegevens uit ‘Zet je woning op de kaart’ met geometrische data en visualiseerde alles op een kaart. Die City Portal is enkel toegankelijk voor gebruikers met een login. Op dit moment zijn dat de stad Genk en de netbeheerders Infrax en Eandis. De gebouwen worden op de kaart in categorieën onderverdeeld. Allerlei filters laten de gebruiker toe om heel gericht te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld alleen de gebouwen visualiseren die in slechte staat zijn en waarvan de eigenaars een renovatie overwegen. “Deze tool helpt overheden om de toestand van gebouwen te monitoren en er hun beleid op af te stemmen. Het is ook een handig instrument om na te gaan waar collectieve renovaties mogelijk zijn.”
Ook voor aannemers
Het project Request to Action liep tot juni 2017, maar EnergyVille is van plan om de tools nog verder te ontwikkelen. Virginia Gomez Onate: “In de eerste plaats kijken we naar manieren om data toe te voegen. Ook links met andere databanken en tools kunnen interessant zijn. En we willen het platform ook aanbieden aan aannemers. Die kunnen het gebruiken om hun marktpotentieel te onderzoeken. Zij zullen alleen toegang krijgen tot geaggregeerde gegevens, zodat de privacy van de bewoners beschermd is. Tot slot willen we nog meer mensen overtuigen om de vragenlijst in te vullen.”