Focus op 3D-printing

Jasper Lefevere is bij VITO dé specialist in 3D-printing. Hoe ziet een doordeweekse dag eruit voor iemand die tot vorig jaar werk en topsport combineerde? 

's Ochtends om 7 uur … 

… vertrek ik in Antwerpen op mijn plooifiets naar het station. Daar neem ik de trein en in Mol spring ik dan weer mijn fiets op naar VITO, waar ik zo tegen 8.15 uur aankom. Vroeger deed ik het met de auto, maar het is veel relaxter om de trein te nemen. Ideaal om een boek te lezen, het liefst non-fictie in mijn geval.

Efficiëntere katalysatoren

Bij VITO doe ik onderzoek naar 3D-printing van katalysatoren, het onderwerp waarover ik mijn doctoraat schreef. Ik werk in het labo en schrijf artikelen – een mooie mix.

Katalysatoren versnellen een chemische reactie. Het meest gekende voorbeeld is de autokatalysator die alle onverbrande brandstof omzet in CO2. Ongeveer 90 % van alle chemische processen gebruiken een katalysator.

Er staan hier twee 3D-printers en we bekijken nu de valorisatie ervan: hoe kunnen we verschillende materialen voor katalysatoren printen en hoe kunnen we alles opschakelen? We gaan onder meer een innovatiemandaat indienen, met als doel op termijn een spin-off op te richten. Al is dát niet voor meteen.

Er is interesse uit de bedrijfswereld, want wat we nu doen is voor een deel contractonderzoek. Vooral in de chemische sector zijn er processen die suboptimaal verlopen. Door de vorm van de katalysator aan te passen kun je enkele procenten verbetering aanbrengen. Dat is voldoende om de omzetting van materialen sterk te verhogen, zodat je economisch gezien veel winst boekt.

Kun je die omzetting efficiënter doen, dan heb je minder grondstof en minder katalysatoren nodig. In katalysatoren zitten vaak 'rare earth elements', die duur en maar beperkt voorradig zijn.

Kennis delen

Door mijn ervaring met katalysatoren heb ik de kans om mijn kennis te delen met collega's, thesisstudenten en technici. Die laatsten kunnen het 3D-printwerk overnemen zodra ze opgeleid zijn. Er zijn heel wat mensen die hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld collega’s die contact houden met bedrijven, labo-medewerkers en alle technici van onze groep. Want printen is maar één stap, er is ondermeer ook de temperatuursbehandeling in de oven. 

's Middags een eindje lopen …

Op maandag gaan we met collega's een eindje lopen. Daarna eet ik snel op bureau. Andere dagen is er meer tijd om te lunchen en bij te babbelen in het koffielokaal of de cafetaria.

… en 's avonds nog wat trainen

Ik ben meervoudig Belgisch judokampioen en nam in 2016 deel aan de Olympische Spelen in Rio. Het hoofdstuk 'topsport' heb ik afgesloten, maar ik train nog altijd meer dan de gemiddelde persoon. Elke avond! Zo heb ik gisteren getraind bij de Vlaamse Judofederatie. Dat is dan thuiskomen, iets eten en hop naar de training. 
Vroeger trainde ik vóór en na mijn werk. Nu probeer ik variatie in mijn training te brengen door ook te lopen of krachttraining te doen in de fitness. Af en toe geef ik op vrijdagavond judotraining in mijn club in Koksijde. Doe ik eens een avond niet aan sport? Dan ga ik naar een lezing over iets dat me interesseert.

Competitiviteit

Natuurlijk blijf ik competitief ingesteld, en niet alleen op sportief vlak. In 3D-printing let ik bijvoorbeeld altijd op hoe en wat we kunnen verbeteren om nog sneller, beter en fijner te werken. 

Een ander voorbeeld: ik doe bij VITO mee aan de 1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker, een actie die me na aan het hart ligt. Ook daar komt mijn competitieve ingesteldheid naar boven: voor de wijnverkoop die we organiseerden voor de fondsenwerving heb ik me een doel gesteld. En dat heb ik gehaald!