Om textiel te kleuren is veel water nodig. Nu drinkwater schaars wordt, is dat een probleem. Het gebruikte water zit bovendien vol chemische stoffen. Het Europese project ECWRTI, waar ook VITO aan deelneemt, gaat na hoe textielbedrijven hun spoelwater kunnen zuiveren en hergebruiken.

Waterloop Closure

De Europese textielsector verbruikt grote hoeveelheden water. Bedrijven geven stoffen eerst een verfbad om ze te kleuren. Daarna volgen spoelingen om overtollige verfstoffen te verwijderen. Het spoelwater, dat verfpigmenten en chemicaliën bevat, belandt in een eigen of openbare zuiveringsinstallatie.

90 procent hergebruik

“Het Europese project ECWRTI wil textielbedrijven overtuigen om hun afvalwater beter te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Dat kan met het EColoRO-concept”, vertelt Sofie Van Ermen van VITO. “Met elektrocoagulatie haalt EColoRO zo’n 95 procent van de kleurpigmenten uit het afvalwater. Daarna wordt het water met behulp van membranen volledig gezuiverd. Op die manier kunnen textielbedrijven 70 tot 80 procent van hun water opnieuw gebruiken. De nieuwe techniek werd reeds getest in een Belgische en een Italiaanse textielfabriek op pilootschaal. Momenteel wordt een volledige demonstratieplant opgebouwd bij het Belgische textielbedrijf.”

Afvalwater valoriseren

Ongeveer 20 procent van het afvalwater gaat verloren door verdamping of belandt als restwater in geconcentreerde afvalstromen. Deze reststromen bieden een economisch potentieel. Sofie Van Ermen: “VITO onderzoekt de mogelijkheden om het pigment- en ijzerrijke slib dat overblijft een nieuwe bestemming te geven. Ook de geconcentreerde zoutstromen die vrijkomen hebben economisch potentieel.” Het EColoRO-concept biedt een uitkomst voor textielfabrieken in regio’s waar de drinkwatervoorziening een groeiend probleem is. De terugverdientijd voor een installatie in Europa wordt geschat op twee tot vier jaar.

Partners

Het ECWRTI-project steunt op een Europees consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf EColoRO BV en het Nederlandse Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). De andere deelnemers zijn VITO, het Tsjechische bedrijf INOTEX Ltd., het Nederlandse bedrijf Morselt Borne BV en EURATEX, de Europese federatie van textielfabrikanten. Het project krijgt de steun van het  Europese Horizon 2020-programma.