Groep AVEVE en VITO zetten drones in om de kwaliteit van graanvariëteiten te evalueren. De landbouwer krijgt zo de meest optimale rassen voor zijn veld.

Groep AVEVE ondersteunt professionele land- en tuinbouwers met een uitgebreid aanbod van producten en deskundig advies en innoveert voortdurend. Een van de meest recente innovaties is MapEO, in samenwerking met VITO.

Wat is MapEO? dronetechnologie om zaaigraanvariëteiten objectiever te beoordelen en de kwaliteit van nieuwe rassen sneller te bepalen.

Drone analyseert gewassen

De drone volgt het groeiproces van de zaaigranen op het veld. Op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen en met verschillende camera’s vliegt de drone over de percelen om data, zoals de gezondheidsindex, over de gewassen te verzamelen. Deze data worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Na het groeiseizoen bekijkt Groep AVEVE welke de beste en meest geschikte zaaigraanvariëteiten zijn om aan de landbouwer voor te stellen.

Voordelen

  • Het grote voordeel van MapEO is efficiëntie, objectiviteit en een beter inzicht in de groei van elke variëteit.
  • De dronetechnologie laat toe om steeds op een constante manier waarnemingen te doen.
  • De drones geven erg efficiënt en snel scores aan de gewassen voor bepaalde kenmerken. Een proces dat anders manueel moet gebeuren en heel wat tijd vergt.
  • De metingen van de drones zijn objectief: de klant krijgt een beter en meer gefundeerd advies.  
  • Groep AVEVE kan de landbouwer optimaal begeleiden in zijn keuze van de meest geschikte zaaigraanvariëteit en bij het groeiproces.

Innovatie ten dienste van de landbouwer

MapEO is in gebruik sinds november 2017 waardoor de landbouwers nog dit jaar de vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij hun volgende aankoop van zaaigraan bij Groep AVEVE krijgen ze de zekerheid dat het de beste selectie heeft doorstaan.  Het uiteindelijke doel: rendementsverhoging voor de landbouwer.