Diepe geothermie is een duurzame en stabiele bron van energie. De technologie biedt bovendien economische kansen. In de studie GEOTHERMIE 2020 onderzochten VITO, VOKA Kempen en IOK of aardwarmte de werkgelegenheid kan stimuleren en de economie kan versterken.

+32 14 33 56 38

GEOTHERMIE 2020 schuift aardwarmte naar voren als een duurzame en kansenrijke energiebron voor burgers, overheden en bedrijven. De studie liep van juli 2013 tot december 2014 en koos de Kempen als proefregio.

“Samen met onze partners onderzochten we of geothermie de werkgelegenheid kan stimuleren en het economische weefsel kan versterken”, zegt Ben Laenen van VITO.

“We kozen voor de Kempen als bakermat, maar de technologie kan in heel Vlaanderen worden uitgerold. In het buitenland heeft ze haar deugdelijkheid al bewezen. Om een snelle uitrol mogelijk te maken, stelden we een stappenplan op.”

Technologische uitdagingen

Aardwarmte kan zowel internationale bedrijven aantrekken als lokale jobs creëren, stellen de onderzoekers. Ben Laenen: “We berekenden dat een warmtecentrale van 20 MWth ongeveer twintig voltijdse jobs oplevert. Als we het potentieel in de Kempen en Limburg volledig realiseren, kan dat tot 2050 elk jaar 1.500 voltijdse jobs opleveren, waarvan 75 procent in Vlaanderen. De nieuwe functies vragen niet alleen hooggeschoolden, want geothermie is een arbeidsintensieve energiebron. Toch blijft ze competitief door de afwezigheid van brandstofkosten.”

Complexe transitie

VITO voerde binnen GEOTHERMIE 2020 vooral technologisch onderzoek uit. De researchers richtten zich op geologische aspecten, energiesystemen en -technologieën, transities en materiaalkunde.

“Om de regionale ondernemingen bij het project te betrekken, deden we een beroep op VOKA Kempen. IOK (Intercommunale voor de Ontwikkeling van de Kempen) was de uitgelezen partner om een brug te slaan tussen het project, de gemeenten en de burgers”, zegt Ben Laenen. “Geothermie is een transitieverhaal: we willen de technologische en economische kansen verzoenen met sociale noden.” GEOTHERMIE 2020 was een EFRO-project 910. Het werd mee gefinancierd door het Vlaams Agentschap Ondernemen en de provincie Antwerpen.