Om baanbrekende technologieën om te zetten in een schaalbaar bedrijf is meer nodig dan een geweldig idee of wetenschappelijke innovatie. Het vereist strategische vooruitziendheid, de juiste partnerschappen en een diep inzicht in het complexe landschap van groei en investeringen. Precies dat is wat (mede)oprichters van deep tech start-ups kunnen leren in dit nieuwe leertraject 'Scaling with Impact' ontwikkeld door Antwerp Management School, Universiteit Antwerpen en VITO. Ze bundelden hun expertise in het werken met innovatieve en technologiegedreven start-ups in vroege en latere stadia om hun groei te stimuleren en hen te helpen opschalen.

Het 'Scaling with Impact'-traject is speciaal ontworpen om oprichters uit te rusten met de vaardigheden die nodig zijn voor het navigeren door interacties met initiële en vervolginvesteerders, het onderhandelen over toekomstbestendige dealvoorwaarden, het effectief leiden van raden van bestuur, het rapporteren aan aandeelhouders en het nemen van leiderschapsverantwoordelijkheden. Start-ups kunnen profiteren van toegewijde ondersteuning via interactieve live labs, één-op-één toegang tot specialisten op het gebied van schaalvergroting, financiën en juridische zaken, evenals onschatbare inzichten van ervaren scale-up ondernemers, bestuursleden en topinvesteerders. Tijdens dit traject zullen start-ups zich bezighouden met real-world praktijkvoorbeelden, praktische oefeningen en discussies onder leiding van experts. Ze worden uitgerust met praktische tools, methodologieën en best practices die onmiddellijk kunnen worden toegepast.

Zes live labs, die oprichters begeleiden van start-up naar scale-up

Het leertraject bestaat uit 6 Live Labs, die elk inzoomen op een belangrijke groeipijler voor de start-ups.  
 

  • Live Lab 1: Groei-uitdagingen & strategie 

In Lab 1 zetten we de toon om bij de kritieke overgang van startup naar scale-up te navigeren vanuit zowel strategisch als persoonlijk perspectief. Collega-oprichters komen met elkaar in contact en verduidelijken hun groei-intenties en uitdagingen. 

  • Live Lab 2: Investeringsbehoefte & investeerderslandschap 

In Lab 2 ligt de focus op de financiële strategieën en de dynamiek van investeerders die essentieel zijn voor het opschalen. Dit lab rust start-ups uit met de financiële vaardigheden en strategische tools die nodig zijn om door de complexiteit van groei in een concurrerende markt te navigeren.  

  • Live Lab 3: Investeerders overtuigen & onderhandelen 

Deze sessie richt zich op hoe je investeerders kunt overtuigen met de juiste financiële gegevens en een sterke pitch. De juridische aspecten van deze deals worden toegelicht, zodatoprichters volledig voorbereid zijn om de best mogelijke overeenkomsten te sluiten.  

  • Live Lab 4: Raad van bestuur 

In Lab 4 leren deelnemers een raad van bestuur te vormen en te beheren en krijgen ze inzicht in best practices, juridische implicaties en verantwoordelijkheden die bij een raad van bestuur komen kijken. 

  • Live Lab 5: Bestuurssamenwerking 

In de vijfde sessie verschuiven we van een juridisch naar een relationeel perspectief op samenwerking tussen raden van bestuur. De focus ligt hier op het gebruik van politiek, macht en invloed in de samenwerking met een raad van bestuur.  

  • Live Lab 6: Coaching & feedback op concreet actieplan voor opschaling 

In het laatste lab komen alle inzichten en strategieën die de start-ups tijdens het traject hebben opgedaan samen. Ze presenteren elk de resultaten van hun reis aan een panel van experts, die de vooruitgang evalueert en laatste feedback geeft, om hen te helpen bij het aanpakken van eventuele resterende uitdagingen bij het opschalen. 

Praktische informatie

Het programma start in november 2024 en wordt afgerond in april 2025.  

De Live Labs vinden plaats aan de Antwerp Management School.  

Interesse? Meer informatie op deze link.

“Bij VITO hechten we veel belang aan het valoriseren van nieuwe technologieën. We creëren en ondersteunen start-ups op verschillende manieren, om de adoptie van duurzame technologieën in levensvatbare economische, industriële en maatschappelijke netwerken mogelijk te maken, zodat de voordelen ervan ook in de echte wereld worden benut. We zijn erg enthousiast over dit gezamenlijke initiatief met Antwerp Management School en Universiteit Antwerpen; samen kunnen we een totaalpakket van kennis, ervaring en praktijk aanbieden om deep tech start-ups te versterken in hun groei.” 

Bart Swaelens
VITO

“Om klaar te zijn voor groei, moet je eerst je belangrijkste groei-uitdagingen identificeren en vertrekken vanuit een sterke en ambitieuze missie en visie voor je bedrijf. Deze fundering zal de basis vormen voor het ontwikkelen van een robuuste groeistrategie, verrijkt met inzichten van leiders uit de industrie in het coachingtraject die succesvolle schaalvergroting hebben bereikt.” 

Robin De Cock
Antwerp Management School

“Bij de Universiteit Antwerpen willen we onze status als onderzoeksintensieve en ondernemende universiteit bevestigen door de socio-economische impact van onze onderzoeksresultaten te vergroten. Daarom stimuleren, begeleiden en trainen we onze onderzoekers actief om ervoor te zorgen dat hun wetenschappelijke expertise de maatschappij bereikt en ten goede komt. Ons engagement voor Scaling with Impact is volledig in lijn met onze strategie om onze spin-offs te versterken en hen in staat te stellen om de toonaangevende innovators in Vlaanderen te worden.”

Jurgen Joossens
Universiteit Antwerpen
Contact:
+32 14 33 55 18