Ter ondersteuning van het memorandum van overeenstemming dat tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werd ondertekend, neemt VITO deel aan het Global Space Congress om zijn relaties te versterken. 

Het ruimteagentschap van de VAE en de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belspo) hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend voor de ontwikkeling en uitvoering van een wederzijds voordelige samenwerking bij de verkenning en het gebruik van de kosmische ruimte voor vreedzame doeleinden.
Beide partijen komen overeen om samen te werken op het gebied van ruimteonderzoek en aardwetenschappen.

Voorafgaand aan de ondertekening van het memorandum van overeenstemming tussen de VAE en België, hebben VITO en het ruimtevaartagentschap van de VAE regelmatig contact gehad om concrete samenwerkingsmogelijkheden te bespreken. In 2017 bezocht VITO, met steun van het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de Belgische astronaut Frank De Winne, verschillende organisaties van de VAE die actief zijn op het gebied van ruimte- en aardobservatie om na te gaan hoe we op dat vlak nauwer kunnen samenwerken.

Vroeger was de ruimte een gebied dat alleen wetenschappelijke en overheidsinstanties interesseerde. Inmiddels echter vindt de industrie haar weg naar de beschikbare gegevens en technologie die voortvloeien uit de ruimtevaart en evolueren we in hoog tempo naar een economie die gebaseerd is op ruimtevaartproducten.

Steven Krekels
Unit Manager

Steven Krekels, Unit Manager VITO Remote Sensing, licht toe waarom de samenwerking tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten zo interessant is: "België en de VAE hebben elk langetermijndoelstellingen voor het gebruik van ruimtetechnologieën om de transitie naar een duurzamere wereld te versnellen. De ruimtevaart maakt momenteel een innovatiegedreven paradigmaverschuiving door die zich zowel binnen als buiten het ruimtedomein voltrekt. Vroeger was de ruimte een gebied dat alleen wetenschappelijke en overheidsinstanties interesseerde. Inmiddels echter vindt de industrie haar weg naar de beschikbare gegevens en technologie die voortvloeien uit de ruimtevaart en evolueren we in hoog tempo naar een economie die gebaseerd is op ruimtevaartproducten en -technologie."