“How do you feel about Belgium?” Dat is de vraag die doctoraatsstudent Max König zo’n twee jaar geleden voor de voeten geworpen kreeg. Max specialiseerde zich op dat moment in het vakgebied elektrochemie aan de universiteit van Stuttgart. Zijn prof zag in Max de ideale kandidaat om zijn doctoraatsstudie verder te zetten bij VITO. 

Link tussen theorie en praktijk 

Een aantal keren per jaar lanceert VITO een aantal onderwerpen voor doctoraatsstudies binnen de organisatie, onderwerpen die lopend VITO-onderzoek kunnen versterken. Doctoraatsstudenten kunnen zich hier kandidaat voor stellen. Meer dan zeventig studenten uit binnen- en buitenland zetten momenteel hun doctoraatsstudie verder binnen de diverse onderzoeksgroepen van VITO. 

Max König: “VITO betekent voor mij de ideale link tussen theorie en praktijk. Ik krijg de unieke kans om mijn wetenschappelijk onderzoek verder te zetten, maar dan gelinkt aan actuele onderzoeksprojecten. Ons team binnen VITO onderzoekt de elektrochemische omzetting van kooldioxide in producten. Dus met andere woorden: we zetten CO2 via hernieuwbare elektriciteit om naar chemicaliën en brandstoffen. Dat zou ons in de toekomst in staat moeten stellen om af te stappen van fossiele brandstoffen.” 

European spirit 

Max maakt binnen zijn doctoraatsstudie volwaardig deel uit van een team van een 15-tal onderzoekers. Eind  2019 werd Max ook lid van het PhD Committee. Dat is een internationale groep van PhD-studenten die de PhD-gemeenschap vertegenwoordigt. 

Max: “Dat grote netwerk van internationale studenten heeft het mij alvast makkelijker gemaakt om me hier snel thuis te voelen. Iedereen zit in hetzelfde bad en ervaart in het begin dezelfde ‘moeilijkheden’. Je spreekt de taal niet, moet toch wel je best doen om je te integreren, je mist je familie, … Je ervaringen delen met gelijkgestemden is echt een meerwaarde. Ook binnen de projecten trouwens. Je voelt hier echt een European spirit en dat geeft je vleugels.” 

Perfect match 

Max: “We praten binnen het PhD Committee natuurlijk ook regelmatig over wat de toekomst ons brengt. Sommigen van ons zijn gebeten door onderzoek, anderen staan te trappelen om in the real world een rol van betekenis te spelen. Het hangt natuurlijk ook van je vakgebied af. Voor mij is het nog koffiedik kijken, ik zit sowieso nog twee jaar bij VITO. En dat bevalt me uitstekend. VITO is de perfecte match tussen research en industry. Bovendien kan ik dankzij mijn brede internationale netwerk hier regelmatig aftoetsen met gelijkgestemden. We delen dezelfde uitdagingen maar ook onze kennis en dat is enorm verrijkend.” 

2022 

Het eerste jaar woonde Max nog in een appartement van VITO, intussen huurt hij een kamer in het centrum van Mol. Max: “Ik speel basket- en volleybal bij Nuclea, ik sluit me niet op hoor maar natuurlijk kruipt er ook nog veel tijd in mijn studies. In het weekend trek ik meestal wel naar Maastricht, waar mijn lief woont. Natuurlijk denk ik wel eens na over wat de toekomst me brengt, veel zal afhangen van jobopportuniteiten. Enerzijds wil ik natuurlijk wel korter bij mijn familie wonen, anderzijds zie ik me ook wel in België blijven. Wie weet … Vraag het me in 2021 nog eens. (lacht) 

Contact:
+32 14 33 53 43