Doorgedreven duurzaamheid in high-tech onderzoeksgebouw.

GENK, 12 september 2019 – EnergyVille 1, het onderzoeksgebouw waar het eerste deel van de onderzoekssamenwerking EnergyVille gevestigd is, mag officieel een BREEAM-outstanding certificaat, het hoogst haalbare certificaat op vlak van duurzaam bouwen, in ontvangst nemen. Niet alleen door een duurzaam energiebeheer, maar ook door bewuste keuzes te maken wat betreft materialen, mobiliteit, afvalverwerking, etc. kreeg het gebouw als een van de eersten in België, een ‘outstanding’-score in de ‘post-construction’ fase.

Binnen EnergyVille bundelen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun onderzoek naar duurzame energie. Bij dit innovatief onderzoek hoort uiteraard ook een energiezuinig en duurzaam gebouw. EnerygVille 1, het eerste onderzoeksgebouw waar de EnergyVille-samenwerking gevestigd is, werd in juni 2016 in gebruik genomen en krijgt nu, in de zogenaamde post-construction fase, een BREEAM-outstanding erkenning.

BREEAM, een wereldwijd erkend duurzaamheidslabel

BREEAM is een internationaal duurzaamheidslabel met 5 mogelijke scores: Pass – Good – Very Good – Excellent en Outstanding. BREEAM bekijkt duurzaamheid vanuit 9 verschillende thema’s: management, gezondheid & welbevinden, energie, transport, water, materialen, afval, vervuiling en landgebruik & ecologie. Van bij de eerste ideeën voor het gebouw en tijdens alle verdere stappen dient aan al deze thema’s aandacht geschonken te worden.

Beperkte impact op omgeving en milieu

Een van de vereisten van BREEAM is een minimale impact op omgeving en milieu. Nu het gebouw in gebruik is, gebeurt dat onder meer door de energieverbruiken te beperken. De elektriciteitsvraag wordt mee beantwoord door 1070 zonnepanelen. De warmtevraag van het gebouw wordt voldaan door zoveel mogelijk restwarmte van de labo’s te benutten en door geothermie (KOR)  en warmtepompen gekoppeld met het klimaatplafond. Verder werd voorzien in CO2-regeling op de hygiëneventilatie, en via slimme lichtsturingen en performante ledverlichting wordt het elektriciteitsverbruik verder beperkt. De installatie is ook voorzien op een toekomstig wijkverwarmingsnet en wordt van nabij opgevolgd. Slimme sensoren maken het mogelijk problemen en optimalisatiemogelijkheden snel op te sporen en aan te pakken.

Maar het zit hem ook in kleine dingen. Van bij de opstart werd rekening gehouden met de impact op de omgeving. Zo werd tijdens het bouwproces voldoende gedacht aan de bescherming van de aanwezige natuurelementen. Grote bomen langs de toegangsweg werden afgeschermd en lawaaihinder tijdens het broedseizoen van de vogels werd zo veel mogelijk vermeden.

In de parking zijn er specifieke plaatsen voorzien voor carpoolwagens. Het aantal vrije plaatsen voor eenzame autogebruikers is daarmee kleiner dan het aantal fietsplaatsen. Elektrisch rijden wordt ondersteund door de aanwezigheid van 19 laadstations in de parkeerruimte.

Een gebouw door en voor gebruikers

Een duurzaam gebouw is daarnaast ook een gebouw waarin de gebruikers graag vertoeven. Naast duurzame energie- of materiaalkeuzes werd ook rekening gehouden met het algemeen comfort van de medewerkers. Alle kantoorzones van het EnergyVille gebouw zijn gesitueerd aan een buitengevel wat zorgt voor adequate lichtinval. Storende lichtinval op het scherm wordt bovendien beperkt door automatisch gestuurde zonweringen. Ook de klimaatsturing wil tegelijk duurzaam zijn en het comfort van de bewoners bevorderen.

Een pionier in duurzaam bouwen

EnergyVille is naast SANGO, het energiezuinige laboratoriumgebouw van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen, het eerste gebouw in België dat in de post-construction fase een outstanding-score kreeg. Duurzaam en energiezuinig bouwen voor ondernemingen en organisaties wordt steeds meer een haalbare kaart. “Dit duurzaam verhaal is nog op zoveel andere plekken mogelijk in België. Om de gemaakte keuzes, de uitdagingen en best practices in de kijker te zetten organiseert EnergyVille in februari 2020 ook een seminarie. We willen andere bedrijven en organisaties zoveel mogelijk ondersteunen in het maken van de juiste duurzame keuzes” zegt Ronnie Belmans, voorzitter van Campus EnergyVille

Voor de realisatie van dit duurzame gebouw conform de BREEAM-standaard, en voor het aanleveren van de voor de BREEAM-certificatie noodzakelijke registraties, deed EnergyVille een beroep op Atelier Kempe Thill en Osar Architects; ingenieursbureaus DGMR, DWA, Ney & Partners en Studie10; bouwondernemingen STRABAG Belgium en Imtech Belgium; en Niko/Fifthplay. Daidalos Peutz was als BREEAM-assessor verantwoordelijk voor het controleren van de naleving van de geselecteerde BREEAM-credits, en voor het indienen van de BREEAM-Portfolio bij BRE te Watford (Groot-Brittannië).