Onze gezondheidszorg is kwalitatief erg hoogstaand en toegankelijk voor iedereen. Door de toenemende incidentie aan chronische aandoeningen, stijgen de kosten jaarlijks en komt het gezondheidszorgsysteem onder druk te staan. Het beleid en de technologie moeten samen zorgen voor meer duurzame oplossingen zodat we in de toekomst aan iedereen de beste zorg kunnen blijven aanbieden. Deze transitie is mogelijk als we erin slagen om mensen langer gezond te houden. De nadruk komt daarom steeds meer te liggen op preventie en vroege diagnostiek. Hoe sneller we een aandoening kunnen detecteren, hoe sneller we kunnen ingrijpen en ervoor zorgen dat die aandoening niet chronisch wordt. Trans Tech Diagnostics (TTD) zet daarom alles op het opsporen van vroege biomerkers in de vorm van  extracellulaire vesikels (EV’s).

Extracellulaire vesikels zijn ultrakleine partikels die door zowel zieke als gezonde cellen worden vrijgezet. Ze bevatten verschillende moleculen (eiwitten, DNA/RNA, lipide), afkomstig uit de cel die ze heeft afgescheiden. EV’s zitten in alle lichaamsvochten (bloed, urine,…) en ze circuleren doorheen het hele lichaam. Ze fungeren voornamelijk als ‘boodschappers’ tussen cellen omdat ze bepaalde moleculen door kunnen geven. In geval van ziekte, zal een EV een andere samenstelling vertonen door aanwezigheid van andere of gemuteerde biomerkers. Als je die merkers kent en herkent, kun je vanuit een bloed- of urinestaal afleiden aan welke aandoening de patiënt lijdt, zelfs nog voor hij/zij symptomen van die ziekte vertoont.

TTD is een Interreg V Vlaanderen-Nederland project dat door de universiteit van Maastricht wordt aangestuurd en waar, naast VITO, nog 6 andere partners deel van uitmaken. In dit project gaat men op zoek naar EV’s waarmee risico’s op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten beter kunnen ingeschat worden. Dat wil zeggen dat men niet alleen preventief wil werken, maar dat men ook op een eenvoudige manier TIA’s (transiënte ischemische aanvallen, vaak voorbodes van een veel ernstigere beroerte) wil diagnosticeren en mensen die een beroerte hebben gehad, beter wil opvolgen. In dit project wordt niet alleen gezocht naar nieuwe biomerkers, maar wordt vooral ook de technologie verder ontwikkeld om die EV’s uit de stalen lichaamsvocht te isoleren en biomerkers te detecteren op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier.

2019 wordt voor dit project een heel belangrijk jaar omdat het in zijn finale fase zit.