Bij VITO doen we onderzoek in drie impactdomeinen: duurzame grondstoffen, klimaat en een duurzame leefomgeving. Een van onze initiatieven richt zich op het ontwikkelen en verbeteren van watertechnologieën, waaronder oplossingen die de natuur als basis hebben, om een betrouwbare watervoorziening te garanderen.
Bannerfoto: luchtfoto Lippenbroek © Yves Adams (Vilda)
Innovatie via S+T+ARTS4WATERII
Door kunst, technologie en wetenschap te combineren, zet S+T+ARTS4WaterII zich in om de complexe milieu- en maatschappelijke uitdagingen in de havens en havensteden van Europa aan te pakken. Dit project, gecoördineerd door VITO, bevordert samenwerkend artistiek onderzoek, creatie en innovatie in verschillende havensteden en hun bijbehorende ecosystemen en industrieën in acht landen.
In totaal zullen er 20 residenties worden gerealiseerd, gefaciliteerd door de 10 consortiumpartners. De winnende kunstenaars van deze residenties worden binnenkort bekendgemaakt. VITO is betrokken bij de residentie in de Scheldevallei in België: interculturele samenwerkingen met en voor water.
De Scheldevallei: een living lab voor wateroplossingen
De Scheldevallei, een schilderachtig gebied dat 24 gemeentes tussen Oudenaarde en Antwerpen omvat en door Gent stroomt, is recentelijk uitgeroepen tot Nationaal Park. Dit gebied maakt een belangrijk deel uit van de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta, genomineerd als UNESCO Geopark vanwege haar unieke internationale geologische waarde. Het bijzondere landschap en de ecologische waarde van de Scheldevallei maken het een ideale living lab voor VITO's watertechnologieën en natuurgebaseerde oplossingen. In dit living lab streeft VITO ernaar waterduurzaamheidsuitdagingen aan te pakken door innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te implementeren.
Samenwerkingsverbanden
Door betrokken te zijn bij de residentie in de Scheldevallei bevorderen we de samenwerking tussen een breed scala aan betrokkenen, zoals burgers, onderzoekers, bedrijven en beleidsmakers. De wisselwerking tussen kunstenaars en onderzoekers is bijzonder waardevol omdat deze leidt tot een levendige uitwisseling van ideeën en perspectieven.
De samenwerking tussen deze groepen kan nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen bieden voor de uitdagingen van een duurzaam watersysteem. Deze kruisbestuiving benadrukt het belang van zuiver water en belicht de complexe problemen waarmee ons watersysteem wordt geconfronteerd.
Burgers en gemeenschappen betrekken
Door de 24 gemeentes rond de Scheldevallei erbij te betrekken, willen we een brede beweging voor waterduurzaamheid op gang brengen. Onze samenwerking met festival STROOM, dat zich volop inzet voor duurzaamheid, helpt ons om een groot publiek te bereiken dat geïnteresseerd is in onze impactdomeinen.
Met gezamenlijke evenementen, workshops en activiteiten willen we bewustzijn creëren en mensen aanmoedigen om actief deel te nemen aan initiatieven voor zuiver water. Deze aanpak legt niet alleen de nadruk op de wetenschappelijke kant van ons werk, maar viert ook de culturele waarde van water.
De voordelen van samenwerking
De residentie in de Scheldevallei fungeert als een broedplaats voor ons onderzoek naar watertechnologieën en natuurgebaseerde oplossingen. Door deel te nemen aan dit project bevorderen we de samenwerking met diverse belanghebbenden, waaronder burgers. Bovendien verrijkt de interactie tussen kunstenaars en onderzoekers onze perspectieven en ideeën, waardoor het belang van zuiver water en de uitdagingen waarmee ons watersysteem wordt geconfronteerd, worden versterkt.
Een duurzame toekomst door innovatie en samenwerking
Door robuuste watertechnologieën te integreren, gemeenschappen te betrekken en interculturele artistieke samenwerkingen te bevorderen, streven we naar een blijvende impact op waterduurzaamheid. Samen met kunstenaars, onderzoekers en burgers bouwen we aan een toekomst waarin zuiver water voor iedereen toegankelijk is.