Om elke woning in Vlaanderen duurzamer te maken, zet Woningpas een tandje bij met een nieuwe functie die de invoering van warmtepompen op een gemeenschapsgerichte manier moet versnellen. Dit nieuwste initiatief is een belangrijk onderdeel van Horizon Europe’s Demo-BLog, een Europees project dat tot doel heeft het beheer van gebouwgegevens te moderniseren en duurzame praktijken te promoten

Volgens de huidige renovatiestrategieën moeten alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 een energielabel A hebben. Toch maken veel huizen nog steeds gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming, terwijl een warmtepomp een schoner en efficiënter alternatief is. Om deze overgang te vergemakkelijken, biedt Woningpas – een gratis digitaal paspoort dat alle relevante en digitaal beschikbare informatie over een woning centraliseert – nu een op maat gemaakte uitnodiging aan om huiseigenaren te helpen bij het installeren van warmtepompen via lokale energiecoöperaties. Met deze uitnodiging kan men dan vrijblijvend kennismakingsbijeenkomsten bijwonen en deelnemen aan gemeenschapsprojecten die de aankoop en installatie van warmtepompen ondersteunen.

Wie wordt uitgenodigd?

Vanaf 25 juni 2024 ontvangen huiseigenaren een automatische maar gepersonaliseerde uitnodiging op basis van de EPB- en EPC-gegevens van hun woning. Dit geautomatiseerde bericht wordt in eerste instantie alleen verstuurd naar bewoners die een warmtepompgeschikte woning bezitten en in gemeenten wonen waar de energiecoöperaties Energent (Oost-Vlaanderen), Klimaatpunt (Vlaams-Brabant – Pajottenland) en Campina Energie (Antwerpen – Kempen) actief zijn. Deze coöperaties bieden groepsinitiatieven aan om warmtepompen toegankelijker en betaalbaarder te maken.

Hoofdrolspelers achter de upgrade van Woningpas

De ontwikkeling van deze nieuwe functionaliteit binnen Woningpas is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen VEKA, VITO/EnergyVilleRescoop VlaanderenLeapforward en ACA Group. Het Demo-BLog project, onderdeel van een bredere inspanning om Digital Building Logbooks (DBL’s) in heel Europa te bevorderen, streeft ernaar om gebouwdata te integreren en te stroomlijnen, zodat deze bruikbaar wordt voor belanghebbenden in de bouwsector. De nieuwe gemeenschapsgerichte functie van Woningpas is een uitstekend voorbeeld van deze visie in de praktijk.

Hoe onze expertise de uitbreiding van Woningpas vorm gaf

VITO/EnergyVille speelde een sleutelrol in de uitbreiding van Woningpas door een diepgaande analyse uit te voeren van de barrières, drijfveren en behoeften van belanghebbenden rond gemeenschapsgestuurde decarbonisatie. Deze analyse hielp de meest effectieve manieren te identificeren om de collectieve aankoop van warmtepompen te ondersteunen. Daarnaast ondersteunde VITO/EnergyVille een co-creatieproces, georganiseerd door Leapforward en VEKA, om de gebruikerservaring en het prototype voor de integratie van deze initiatieven in het Woningpas-systeem te ontwerpen.

Toekomstplannen voor Woningpas

Naar verwachting zal Woningpas dit gloednieuwe initiatief in de toekomst uitbreiden door nieuwe aanbieders te betrekken, waaronder andere energiecoöperaties, energiegemeenschappen en lokale overheden. Ook kunnen in de toekomst aanvullende decarbonisatiemaatregelen worden opgenomen, zoals isolatie of zonnepanelen, om de energiedoelstellingen van Vlaanderen verder te ondersteunen.

Naarmate Vlaanderen toewerkt naar een duurzamere toekomst, is de nieuwe focus van Woningpas op gemeenschapsgeleide projecten een stap vooruit om energie-efficiënte woningen voor iedereen werkelijkheid te maken.

Meer weten?

Wil je meer weten te weten komen over onze betrokkenheid bij Woningpas en het Demo-BLog project? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze expert Nele Renders, zij helpt je graag verder!

Contact:
+32 14 33 58 35