ResourCity-app combineert fun en educatie en brengt materialen in Oud-Turnhout op een unieke manier tot leven.

Na Mol, Antwerpen, Mechelen, het Nederlandse Oss en Herentals heeft ook Oud-Turnhout haar eigen city game. ResourCity is een interactieve app die door de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO is ontwikkeld en die jongeren spelenderwijs wil warm maken voor chemie, technologie en circulaire economie. Dat deze app in Oud-Turnhout wordt voorgesteld op zondag 22 november, Dag van de wetenschap, ligt dus voor de hand.

Hoe werkt ResourCity?

Met de app kunnen de deelnemers – en er staat geen leeftijdsgrens op dit spel – in de stijl van het populaire Pokémon Go chemische elementen ‘vangen’. Ze krijgen er dan meteen ook leuke (historische) weetjes bij en ze kunnen dat element verbinden met andere elementen om zo moleculen te bouwen.

De omgeving waarin we dagdagelijks leven zit boordevol chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina. Sommige chemische elementen vind je gewoonweg in de lucht die je inademt, andere in allerlei producten en gebouwen. Elke gemeente is een ResourCity, een urban mine of mijn vol resources of materialen. De ResourCity-app maakt enkele van deze grondstoffen zichtbaar aan de hand van augmented reality technologie.

Meer dan chemie

ResourCity is niet alleen een leuke leertool die leerlingen alles bijbrengt over chemie, technologie en duurzame ontwikkeling en de geschiedenis van de gemeente. De app laat ook inwoners en toeristen Oud-Turnhout ontdekken door te zoeken naar chemische elementen en de originele en historische weetjes die ermee verbonden zijn. En vermits het spel wordt gespeeld in open lucht, is het ook nog eens volledig coronaproof. VITO laat momenteel een lespakket ontwikkelen zodat binnenkort ook leerkrachten uit scholen in en rond Oud-Turnhout met ResourCity aan de slag kunnen.

Speel ResourCity in Oud-Turnhout en maak kans op een gratis Hidrodoe-ticket

Download de app gratis op je smartphone en zoek de 80 verstopte chemische elementen op het grondgebied van Oud-Turnhout. De uren leuke en leerzame lichaamsbeweging krijg je er zomaar bovenop. De eerste 50 spelers die het spel uitspelen winnen een gratis toegangsticket voor Hidrodoe.

Wat doet Tin (Sn) bijvoorbeeld in de voortuin van het Hofke van Chantraine, ontdek het verband tussen Platinum(Pt) en OC De Djoelen, wat hebben bijen te maken met ijzer (Fe), zoek en vind de link tussen Chroom (Cr) en de bieren van Brouwerij Het Nest. Laat je door de app meevoeren langs bekende en minder bekende plekjes, en kom te weten waarom Oud-Turnhout een échte bron aan schatten is!

Meer info:

 

ResourCity is een initiatief van Toerisme Oud-Turnhout, de gemeente Oud-Turnhout en VITO met de gewaardeerde steun van Provincie Antwerpen en Hidrodoe.

Contact:
+32 14 33 59 41