Wist je dat ruim 500 000 Belgen diabetes hebben? De ziekte tast het zicht aan zonder dat je het merkt. Daarom ga je als diabetespatiënt het best jaarlijks op controle bij een oogarts voor een retinascan.

+32 14 33 53 52

Het oog als venster op je gezondheid

Je netvlies of retina is een weefsel met lichtgevoelige cellen achter in het oog dat je toelaat om te zien. Biologische veranderingen in dat netvlies zijn een indicator voor wat er in de rest van het lichaam gebeurt. Zo kunnen dokters met een retinascan de ontwikkeling van chronische ziektes volgen. Daarvoor ontwikkelt VITO software met de nieuwste artificiële intelligentie: MONA.

Artificiële intelligentie helpt de dokter

Via artificiële intelligentie zoekt MONA op de retinabeelden naar patronen die ontstaan bij de ontwikkeling van ziektes. Als de software volledig op punt staat, gebruikt de dokter die informatie om betere diagnoses te stellen. Zo volgt hij tal van oogziektes sneller op, zoals diabetische retinopathie en glaucoom. En in de toekomst hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer.

Software op basis van artificiële intelligentie wordt pas slim door te leren van duizenden retinabeelden die al geanalyseerd zijn door een mens – tot de computer dat zelfstandig kan. Net zoals MONA die retinabeelden al even goed analyseert als een arts.

 

MONA retinascan VITO

Maak Mona nog slimmer

En help diabetische retinopathie nauwkeuriger te detecteren.

Met onze software willen we minuscule verschillen tussen twee opeenvolgende oogscans ontdekken. Hoe meer mensen hun retinabeelden laten analyseren, hoe nauwkeuriger de MONA-software wordt. Maar daarvoor hebben we jou hulp nodig. Neem deel aan het burgeronderzoek 'Oog Voor Diabetes'.