Je kent het wel: je wasmachine, strijkijzer of koffiezet is stuk… Zou het nog te herstellen zijn? Waar kan je daarvoor terecht als je zelf geen handige harry bent? Hoeveel gaat dat dan kosten en hoelang zal het duren? Een defect toestel (laten) herstellen is niet altijd evident. Gelukkig is er de Circufix-app om je op weg te helpen met herstelinstructies en -adressen.

Circufix maakt van herstel een haalbare optie

Waarom meteen je kapotte elektro vervangen als je het ook (zelf) kan repareren?

Defecte toestellen worden nog vaak afgedankt terwijl ze eigenlijk kunnen worden hersteld. De reden? Een defect toestel herstellen is meestal niet eenvoudig zonder wat hulp. Daarnaast is het niet altijd duidelijk of je met een defect toestel terecht kunt bij een vakman in de buurt. Daar wil Circufix, een app ontwikkeld door VITO, iets aan doen door je met behulp van artificiële intelligentie (AI) gepersonaliseerde herstelinstructies of -adressen aan te reiken.

De app speelt in op de ‘Right to repair’-regels waaraan de EU werkt. Die moeten duurzamere consumptie aanmoedigen door het onder andere gemakkelijker te maken om defecte goederen te (laten) repareren. Door consumenten die met een defect toestel te maken krijgen te helpen bij de diagnose en de mogelijke oplossingen van het probleem verlaagt Circufix een belangrijke drempel om over te gaan tot herstel.

Hoe werkt Circufix?

Elektrotoestel defect? Circufix is jouw slimme hulp bij snel herstel.

Hoe handig ben je?

Stel om te beginnen je niveau van handigheid in: heb je twee linkerhanden, ben je zo handig dat je vrienden je wel eens ‘schroevendraaier’ noemen, of zit je ergens tussenin?

Green
Start een chat

Zodra je je in de app geregistreerd hebt, kan je aan de slag via de chatmodule die gebruikt maakt van generatieve AI.

Green
Beschrijf je probleem

Beschrijf je probleem en geef aan over welk toestel het precies gaat.

Green
Jouw herstelopties

Circufix bekijkt wat jouw beste optie is: je toestel zelf herstellen, door een erkend hersteller laten repareren of toch vervangen door een nieuw exemplaar. De app houdt daarbij rekening met technische aspecten en de milieu-impact. 

Green
  • Kan en wil je zelf aan de slag? Dan reikt Circufix je de nodige herstelinstructies aan voor jouw specifieke toestel en probleem.
  • Geen handige harry? De app geeft de professionele herstellers én repair cafés in jouw buurt weer. Via de contactgegevens kan je hen meteen contacteren.
  • Is het toestel toch aan vervanging toe? Dan toont de app je waar je een gelijkaardig toestel vindt.

Op termijn zal de app je ook een inschatting kunnen geven van de kost voor jou als eigenaar. Circufix is dus goed voor jouw portemonnee en het klimaat en brengt ons alweer een stapje dichter bij een circulaire economie.

Nu op de testbank, binnenkort in jouw app store

In de toekomst wordt een demoversie van de app getest door 200 KBC-medewerkers. Maar ook jij kan Circufix al testen en ons de nodige feedback bezorgen. Gewoon surfen naar circufix.eu en je kan beginnen. Op basis van de feedback stomen we Circufix klaar voor lancering in jouw app store.

Een vraag of feedback over Circufix? Daarmee kan je terecht op info@circufix.eu.

Lancering op FTI Hasselt

De Circufix-app wordt op zaterdag 16 maart in primeur aan het brede publiek getoond tijdens het stadfestival Flanders Technology & Innovation in Hasselt, tijdens de activiteit Repair Café XL. Het VITO-team achter Circufix opent er ook het podium op de finale van VITO4starters op 19 maart.

Je kan de app ook komen ontdekken op het FTI slotfestival in het Sportpaleis in het weekend van 23 en 24 maart.