Katalysatoren versnellen de chemische reacties die stoffen omzetten in andere stoffen. Geen wonder dat in 90% van alle chemische processen katalysatoren worden gebruikt. Hoewel de meeste chemische processen in de loop der jaren geleidelijk zijn geoptimaliseerd, kunnen ze vaak nog verder worden verbeterd.
Verhoog de efficiëntie van uw chemisch proces
Door de vorm van de katalysator aan te passen kan het rendement van een reactor aanzienlijk worden verhoogd. Het leidt ook tot een betere productkwaliteit, met:
- minder grondstoffen en katalysatoren
- minder ongewenste bijproducten
- een lager energieverbruik
- een verkleinde CO2-voetafdruk van de geproduceerde chemicaliën
Poreus, maar sterk
VITO is een pionier op het gebied van 3D-micro-extrusie, een soort 3D-printtechnologie die geschikt is voor het maken van poreuze materialen. Een speciaal ontwikkelde pasta gemaakt van een keramisch of metaalpoeder wordt geëxtrudeerd door een dunne naald en afgezet in een 3D-patroon. Door de samenstelling en het ontwerp te wijzigen, kunnen de sterkte en stabiliteit van een katalysator worden geoptimaliseerd. Deze aanpak is zeer flexibel en kan worden gebruikt voor een breed scala aan materialen.
Krachtige eigenschappen
Het gebruik van een 3D-geprinte katalysator zorgt voor een betere beheersing van een aantal cruciale procesparameters. De poreuze 3D-structuur vermindert niet alleen de drukval, maar verbetert ook de massa- en warmteoverdracht. Dit levert een krachtige combinatie van voordelen op:
- Verhoogde productie in bestaande installaties (meer productoutput)
- Betere productiekwaliteit (minder bijproducten of onzuiverheden)
- Minder katalysator nodig (hogere efficiëntie en langere levensduur)
- Lager energieverbruik
- Veiliger bedrijf
3D-geprinte katalysatoren bieden een toegevoegde waarde voor:
- Chemische bedrijven
- Farmaceutische bedrijven
- Life sciences bedrijven
R&D projectenHet potentieel van 3D-geprinte katalysatoren wordt momenteel onderzocht in verschillende onderzoeksprojecten in nauwe samenwerking met industriële partners. Omzetting van CO2 Binnen de Vlaamse onderzoeksprojecten CATCO2RE en Plasmacatdesign zetten we afgevangen CO2 om in waardevolle chemicaliën zoals methaan of methanol. Sneller, goedkoper en milieuvriendelijker In het kader van het Europese project CARMOF ontwikkelen we een snellere methode om CO2 af te vangen voor omzetting met behulp van 3D-geprinte innovatieve CO2 adsorptiematerialen. Nieuwe productiemethodes Het Europese project CO2focus wil dimethylether (DME) produceren uit CO2 met behulp van 3D-geprinte katalysatoren en solid oxide cells. Met behulp van deze technologieën maken we de productie energie- en kostenefficiënter en schoner. |