Als organisatie zijn we betrokken bij een hele reeks projecten die de transitie naar een circulaire economie ondersteunen en versnellen. Daarbij focussen we niet enkel op Vlaanderen of België. Ook in Europa zetten we actief onze expertise en onderzoeksinfrastructuur in voor projecten rond circulaire economie.
Gebouwen en steden
Het Europese H2020-project 'Building As Material Banks' (BAMB) brengt 15 verschillende partijen van over heel Europa samen met één doel: een systeemomslag in de bouwsector mogelijk maken door circulaire oplossingen te ontwikkelen.
VITO draagt bij aan dit project met transitiemanagement, businessmodellen en levencylusanalyses.
Met het H2020-project 'Holistic Innovative Solutions for an Efficient Recycling and Recovery of Valuable Raw Materials from Complex Construction and Demolition Waste' (HISER) ontwikkelen en demonstreren we nieuwe kostenefficiënte oplossingen voor een grotere herwinning van materialen uit steeds complexer bouw- en sloopafval. Daarbij gebruiken we circulaire strategieën doorheen de volledige waardeketen.
Om de Belgische bouwsector te ondersteunen bij het objectiveren en verminderen van de milieu-impact van gebouwen, hebben de drie gewesten met onze hulp de tool TOTEM (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) ontwikkeld. Met TOTEM kan elke actor in de Belgische bouwsector de milieu-impact van gebouwen identificeren en beperken van bij het begin van de ontwerpfase.
Met Circular South wordt Antwerpen Europese proeftuin voor circulaire economie. Circular south bundelt een reeks wijkgebonden experimentele initiatieven die de circulaire economie in de stedelijke praktijk wil brengen. Bewustmaking en het inspireren van bewoners tot circulair gedrag staan centraal. De duurzaamste wijk van Antwerpen, Nieuw Zuid, zal hierbij een hoofdrol spelen.
Energie
Het H2020-project 'Circular Business Models for the Solar Power Industry' (CIRCUSOL) ontwikkelen we met partnerorganisaties circulaire businessmodellen voor de zonne-energiesector. Denk aan product-service modellen, tweedehands gebruik van zonnepanelen en batterijen, ...
NIEUWE BUSINESSMODELLEN
RISK & RACE is een boeiend en hands-on spel over de opportuniteiten en uitdagingen van de circulaire economie. Het is een bordspel, ontwikkeld voor ondernemers, professionelen en studenten hoger onderwijs. Het is ontworpen om de ondernemersgeest te stimuleren en spelers te laten kennismaken met bedrijfsstrategieën en verdienmodellen in de circulaire economie. En natuurlijk is het ook gewoon een tof en uitdagend spel, zoals een spel hoort te zijn.
Circulator is de 'Circular Business Models Mixer' die we samen EIT Raw Materials, Vlaanderen Circulair, TU Delft en Radboud University ontwikkelden om ondernemers te helpen bij de ontwikkeling van een eigen circulair businessmodel. Ontdek er cases, achetypes en meng ze naar hartelust.
In dit project gaan de bedrijven ETAP, HaTwee, Out Of Use en More op zoek naar een geschikt circulair bedrijfsmodel. Daarbij bieden wij samen met Start it@KBC, Agoria en Sirris een stevig ondersteuning door inhoudelijke kennis te verbinden met ervaring in procesbegeleiding.
Het genetwerkte samenwerkingsmodel van dit project kan ook ingezet worden in andere cases, en versterkt zo het circulaire innovatielandschap in Vlaanderen.