Om een duurzame samenleving te realiseren hebben we gedetailleerde en objectieve inzichten in vandaag nodig. Gecombineerd met modellering en monitoring werken we zo aan de oplossingen voor morgen.

Een woning energiezuiniger maken kan op allerlei manieren: beter isoleren, een warmtepomp plaatsen ... De EnergyVille Building Energy Calculation Service of kortweg EBECS-tool geeft gericht advies om woningen te renoveren.

Veel afvalstromen worden vandaag suboptimaal gerecycleerd omdat de kwaliteit van de materialen moeilijk te meten valt. VITO ontwikkelt een karakteriseringstoestel dat elk afzonderlijk deeltje in het afval herkent. Op termijn kan de nieuwe technologie de scheiding en valorisatie van afval efficiënter laten verlopen.

Het Europese project Human Biomonitoring for Europe (HBM4EU) ging van start in januari 2017. HBM4EU onderzoekt aan welke chemische stoffen we worden blootgesteld en welke gevolgen dat heeft voor onze gezondheid. De resultaten worden vertaald naar concrete maatregelen voor beleidsmakers. Aan het project werken 28 landen mee.

Tik je adres in en je ziet meteen hoe geschikt je dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Dat is het principe van de zonnekaart. De kaart toont hoe een dak scoort voor zonne-energie en hoeveel een installatie zal kosten en opbrengen.

Tegen 2050 komen er naar schatting 750.000 Vlamingen bij. Waar vinden zij een plaats om kwaliteitsvol te wonen en te werken?