Nieuw consortium in Vlaanderen ‘BlueSpace’ als gezonde voedingsbodem om te innoveren met ruimtevaarttechnologie. Ondernemers die willen innoveren met ruimtevaarttechnologie vinden coaching en expertise bij ‘BlueSpace’, het nieuwe consortium van imec, Verhaert en VITO.

Ruimtevaart als inspiratiebron voor innovatie

Talrijke bestaande technologieën en innovaties kennen hun oorsprong in de ruimtevaart. Voorbeelden daarvan zijn telecommunicatie, meteorologie en navigatie, die een pertinente plaats hebben ingenomen in ons dagelijks leven. Met hoogwaardige technologieën, kennis en toepassingen blijft de ruimtevaart een bodemloze inspiratiebron voor innovatie.
De investeringen in ruimtevaart krijgen een bijkomende waarde wanneer ze benut worden in nieuwe projecten op aarde. Om dit te stimuleren lanceren imec, Verhaert en VITO het consortium ‘BlueSpace’ met een gelijknamig incubatieprogramma. Sven De Cleyn, imec.istart program manager: "Hightech spin-offs zijn de toekomst van Vlaanderen. We zien heel wat opportuniteiten in het toepassen van ruimtevaarttechnologieën. Met ‘BlueSpace’ willen we nieuwe initiatieven ondersteunen die deze mogelijkheden benutten.”

Technologietransfer door ideation

Imec, Verhaert en VITO hebben een rijke ervaring in het begeleiden van ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Ze vormen een vruchtbare kruisbestuiving tussen creativiteit en technologie. Daardoor voegt het ‘BlueSpace’ consortium een creatieve component toe aan het bedenken van nieuwe toepassingen en blijft de overdracht van technologie niet beperkt tot een licentiedeal.
Sam Waes, coördinator technologietransfer bij Verhaert: "De mogelijkheden van ruimtevaarttechnologie zijn legio. Na 3 jaar als broker en 1 jaar als manager in het ESA Technology Transfer Network, willen we in Vlaanderen een sterk initiatief uitbouwen die een gezonde voedingsbodem geeft aan technologische innovaties verbonden aan ruimtevaart. Als dienstverlener in integrale productinnovatie zien we het samenwerken met start-ups als een verrijking voor onze ontwikkelde tools en methodologie.”

Incubatieprogramma ‘BlueSpace’

Het gelijknamige incubatieprogramma biedt coaching, technologische expertise en faciliteiten aan ondernemers, zowel hightech start-ups als spin-offs. Steven Krekels, unit manager van VITO Remote Sensing: "Ruimtevaarttechnieken voor aardobservatie kunnen onze industrie enorm verrijken én verscherpen. Via dit consortium willen we als technologisch onderzoekscentrum innovaties ondersteunen in de breedste zin van het woord. VITO Remote Sensing realiseert duurzame maatschappelijke oplossingen door een focus te leggen op die innovatieve technologieën die ook een economisch zelfbedruipend verhaal kunnen hebben. Europa investeert miljarden in programma’s zoals Galileo en Copernicus, het is onze opdracht om die investeringen te helpen valoriseren voor Vlaanderen. Elke ondernemer die in dat domein initiatief neemt, kan rekenen op onze steun om het Vlaamse socio-economisch weefsel te versterken."

BlueSpace biedt begeleiding op verschillende locaties in Vlaanderen, met Antwerpen als uitvalsbasis. Zo geven we hightech start-ups en spin-offs die gebruik maken van ruimtevaarttechnologie een vliegende start.

Europa investeert miljarden in programma’s zoals Galileo en Copernicus, het is onze opdracht om die investeringen te helpen valoriseren voor Vlaanderen. Elke ondernemer die in dat domein initiatief neemt, kan rekenen op onze steun om het Vlaamse socio-economisch weefsel te versterken.

Steven Krekels
Unit Manager Remote Sensing