Open uitnodiging op vlak van WATER – concepten voor efficiënt waterbeheer

Vlaamse oproep voor demonstratie- en disseminatieprojecten

Eén van de doelstellingen van VITO is het promoten en demonstreren van de toepassing van duurzame productietechnieken in Vlaanderen. VITO beschikt, via zijn KMO-Cleantech programma uit de overeenkomst met de Vlaamse overheid, over specifieke middelen om, aangevuld met provinciale middelen, de samenwerking in bedrijfsconsortia rond provinciale speerpuntdomeinen (vb water, windenergie, groene IT, …) te ondersteunen. In zo’n samenwerking krijgen kmo’s/technologie-aanbieders de kans om tot dan toe minder bekende duurzame technologieën samen met technologiegebruikers uit te testen en te demonstreren. Hierdoor kunnen zij als ‘groene’ pioniers een nieuwe dynamiek op gang helpen die de Vlaamse economie versterkt, en die ook buiten Vlaanderen afzet kan vinden.

Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water)  en VITO bundelen met deze projectoproep de krachten en bieden ondersteuning aan bedrijven die de mogelijkheden van duurzaam watergebruik kunnen demonstreren. Volgens het Besluit van de Vlaamse Regering beoogt Vlakwa, via innovatie, demonstratie en valorisatie, het verhogen van de efficiëntiewinsten bij de doelgroepen, het creëren van nieuwe waardeketen en het versnellen van het valorisatietraject van Vlaamse waterkennis en -kunde.

Met deze open uitnodiging krijgen consortia van bedrijven de kans om op laagdrempelige wijze duurzame technieken, materialen, concepten en systemen op het vlak van water te demonstreren. Consortia van bedrijven en organisaties kunnen projecten indienen en subsidies bekomen voor een demonstratieproject. Het consortium bevat minstens één aanbieder van een innovatieve duurzame vinding (technologie, product, concept of systeem) en één probleembezittend bedrijf. Bovendien is de leider van het consortium een Vlaamse KMO.
De gedemonstreerde concepten zullen door Vlakwa en VITO, en eventueel andere kennisinstellingen, van nabij worden opgevolgd qua wetenschappelijke onderbouwing en toetsing van economische, ecologische en sociale parameters. Bovendien zal een omkadering worden geschetst op het vlak van disseminatie en communicatie die de borging en maximale valorisatie van de gedemonstreerde technieken garandeert.

Deze oproep betreft de demonstratie en disseminatie van concepten die leiden tot een efficiënter waterbeheer binnen een bedrijf. Bij uitbreiding leidt de innovatie evenzeer tot een besparing of recuperatie van grondstoffen en/of energie. De concepten kunnen zich manifesteren op het niveau van het bedrijfsproces, chemicaliëngebruik, waterbehandelingstechnieken, …

Enkele concrete voorbeelden van geschikte technieken, materialen, concepten en systemen:

  • Recuperatie en/of hergebruik   van   grondstoffen   uit   afvalwater - Afvalwater   bevat   vaak   nog waardevolle grondstoffen. Technieken die kunnen bijdragen tot het herwinnen van deze grondstoffen worden gestimuleerd.
  • Waterdelen – Naburige bedrijven kunnen hun watervraag en wateraanbod op elkaar afstemmen. Bv. bedrijf X heeft geen waterbehoefte en stelt zijn regenwater ter beschikking aan bedrijf Y.
  • Waterhergebruik en warmterecuperatie -   Technieken dermate combineren zodat naast  waterzuivering  ook  energie  uit  warme  waterstromen  kan  worden gerecupereerd.
  • Downscaling  van  bestaande  waterbehandelingstechnieken  –  Sommige  duurzame technieken  worden  reeds  succesvol  toegepast  in  grotere  bedrijven  of  in  het buitenland. Kleinere bedrijven blijken om allerlei redenen deze nieuwe trends niet te volgen. Demonstratieprojecten kunnen helpen om dergelijk technieken te implementeren bij Vlaamse KMO’s en bedrijven.
  • Aanwenden      van      alternatieve      producten      in      het      bedrijfs-      en/of waterbehandelingsproces – Bijvoorbeeld in de wasserijsector wordt onderzocht of alternatieven voor  hypochloriet (javel) kunnen worden ingezet zodat waterbesparing kan worden gerealiseerd en de lozingsnormen worden gehaald.
  • Online monitoring van parameters

Het subsidiabele projectbudget is maximaal 100.000 €, inclusief de vooraf geraamde kosten van VITO en/of andere (lokale) kennisinstellingen. Hiervan draagt het bedrijfsconsortium 34% van de kosten. Kosten van kennisinstellingen voor onafhankelijke validatie, wetenschappelijke onderbouwing en finetuning worden voor 66% vergoed. Projecten hebben een looptijd van maximaal 1 jaar. Projectvoorstellen worden verwacht tegen uiterlijk 19 september 2014. Terugkoppeling door VITO en Vlakwa wordt verwacht tegen 23 oktober 2014. Uit de ingediende voorstellen kunnen eventueel meerdere varianten worden goedgekeurd.

Interesse?

Meer informatie over de voorwaarden, het inschrijfformulier, de intentieverklaring en een model van samenwerkingsovereenkomst kunt u hier downloaden: