Het energielandschap is volop in beweging. De opkomst van hernieuwbare bronnen en de trend naar een meer decentrale opwekking van energie, stelt ons energienet voor grote uitdagingen. EnergyVille bracht die uitdagingen in kaart en zocht naar oplossingen.

Door het wisselende en onvoorspelbare (intermitterende) karakter van bronnen zoals wind- en zonne- energie, en door de transformatie van energieconsumenten tot prosumers, is er straks nood aan een intelligent uitgebalanceerd systeem dat inherent flexibel is. Een systeem waarin bovendien elektrische én thermische bronnen zijn geïntegreerd. Dat systeem vormgeven is een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren en decennia.

Drie innovatieve onderzoekstrajecten

Eind mei 2018 vond in het Thor Park in Genk het slotevenement plaats van het EFRO/SALK-project getiteld ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’. In dit driejarige project, gefi nancierd met provinciale, Vlaamse en Europese middelen, werd de huidige energieproblematiek bekeken vanuit het perspectief van drie innovatieve onderzoekstrajecten: technologieën en materialen voor betere zonnecellen en batterijen (SolSThore), thermische netten van de vierde generatie en een verdere integratie van diepe geothermie (GeoWatt), en ICT-oplossingen voor een smart multi-energiesysteem (SmarThor). Het project bracht de expertise samen van een tweehonderdtal onderzoekers verbonden aan de KU Leuven, UHasselt, imec en VITO. Tijdens het druk bijgewoonde event in Genk werden de resultaten van de drie trajecten voorgesteld, omkaderd door uiteenzettingen van leidende onderzoekers die hun visie op de energietransitie deelden. Na de speeches en presentaties konden de deelnemers de labo’s bezoeken van EnergyVille, waarin de vier betrokken spelers hun onderzoeksinspanningen op het vlak van duurzame energie demonstreren. “De laatste tien jaar is de impact van hernieuwbare bronnen op onze energievoorziening enorm toegenomen”, zegt Ronnie Belmans, CEO van EnergyVille. “De prijzen zijn stevig gedaald en de effi ciëntie is gestegen. Tegelijk schuift de opwekking van elektriciteit almaar meer op van een gecentraliseerd model, met grote centrales, naar een gedecentraliseerd scenario op basis van lokale bronnen en stromen. Bovendien zien we dat ook het belang van de vergroening van thermische energie toeneemt, niet alleen voor verwarming maar ook voor koeling.”

Een harmonieus en duurzaam multi-energiesysteem

De EnergyVille-onderzoekers focusten niet alleen op de individuele technologieën binnen de onderzoekstrajecten, maar ook op het samenbrengen en integreren van deze technologieën in een harmonieus, duurzaam ‘multi-energiesysteem’. Belmans: “In plaats van ons toe te leggen op enkele technologische innovaties, kozen we voor een systeembenadering waarbij de interactie tussen de verschillende technologieën centraal staat.” Die aanpak betekende dat ook de onderzoekers van EnergyVille intens met elkaar moesten samenwerken, waardoor ze de grenzen van hun eigen vertrouwde expertisegebied moesten overschrijden.

SOLSTHORE

GEOWATT

Smarthor