Blog post door Agnes Bosmans, directeur HR en Algemene diensten VITO

oneplanetvitoblog

VITO is een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en adviescentrum dat de transitie naar een duurzame samenleving versnelt. Dit leiderschap komt met de verantwoordelijkheid om zelf uit te voeren wat we voorschrijven. Daarom heeft Dirk Fransaer, Gedelegeerd Bestuurder van VITO, op 18 oktober 2016 de Belgische Sustainable Development Goals (SDGs) ondertekend. VITO heeft concrete ambities voor 8 van de SDG's geformuleerd en gepubliceerd op de website van The Shift.

De ambities bevatten 2 niveaus:

Enerzijds dragen we met ons toegepast onderzoek op het vlak van energie, chemie, materialen, gezondheid en landgebruik bij tot de realisatie van die SDG’s. Anderzijds willen wij als organisatie ook een voorbeeldrol opnemen en een koploper worden op het vlak van duurzame organisatie. Zo willen we de VITO-campus klimaatpositief en onze mobiliteit klimaatneutraal maken tegen 2030. De diepe-geothermiecentrale die momenteel wordt gebouwd, zal hierin een belangrijke rol spelen. Bovendien willen we naar een paperless office evolueren. 

Samen de duurzaamheidstransitie realiseren

Tal van bedrijven en organisaties zetten in op duurzaamheidsprojecten, maar weten niet altijd hoe van start te gaan of te voorspellen welke impact dit zal hebben op de organisatie. Daarom zien wij het als onze taak om onze ervaringen, vragen, successen en tegenslagen te delen. Op die manier hopen we onzekerheden en bedenkingen weg te nemen zodat Vlaamse organisaties vol vertrouwen in hun duurzaamheidsproject kunnen stappen.

Duurzaamheid is éénn van onze centrale waarden. Ze zijn de drijvende kracht achter al deze initiatieven. Er is dan ook een grote intrinsieke motivatie bij onze mensen om niet alleen Vlaanderen en de wereld, maar ook hun werkplek te verduurzamen. Want duurzame groei is de enige mogelijk groei.

Duurzaam wagenpark

Een eerste project waarmee we aan de slag gaan is het verduurzamen van het wagenpark. Volg ons via sociale media of bezoek regelmatig onze website om meer te weten over onze ervaringen in deze en andere duurzaamheidsinitiatieven.

baselinevito
Contact:
+32 14 33 55 76