Het WaterKlimaatHub openingsevent is volgeboekt. Laat hier je emailadres achter en we houden je op de hoogte van alle toekomstige initiatieven en nieuws. Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Openingsevent Waterklimaathub 21 april 2022

Ben je je bewust van de wateruitdagingen voor je bedrijf of voor huishoudens? Wil je actie ondernemen, maar je weet niet hoe je het aanpakt? Of heb je een technologische of conceptuele oplossing die je wil delen? Of ben je benieuwd naar nieuwe innovatietrajecten?

De WaterKlimaatHub organiseert het eerste ‘Samen over water’ event op 21 april 2022. Ontmoet er bedrijven, watergebruikers, technologieleveranciers en waterexperten. Proef wat er leeft en denk mee na over kosten en baten en hoe we samen waterrisico’s kunnen aanpakken. 

Op 21 april 2022 brengen we vraag en aanbod rond onder meer volgende belangrijke thema’s: 

Grip krijgen op polluenten

Vlaanderen is koploper in zuivering van afvalwater, met een breed gamma aan hoogtechnologische geavanceerde waterzuiveringstechnieken die beschikbaar zijn op de markt. Toch zijn er nog een concrete wateruitdagingen die we moeten durven aangaan. We zoomen in op de opties voor zuivering van huishoudelijk afvalwater bij verspreide bewoning. De CIW werkgroep decentrale zuivering zal de uitdaging schetsen in het plenaire gedeelte. Zij zijn immers op zoek naar innovatieve decentrale oplossingen om deze op te nemen in een beslissingsondersteunende toolbox voor steden en gemeenten. We verwelkomen bedrijven in de interactieve sessie om hun voorstellen van aanpak te presenteren. 

Doe meer met minder water

Vlaanderen is een waterschaars gebied. De droogte van 2018 en 2019 hebben ons dat pijnlijk duidelijk gemaakt. Het rationeel gebruik van water wil watervraag en aanbod linken, in tijd, in volume, in kwaliteit. Op een bedrijventerrein in Tielt wordt in het WaterProof project onderzocht hoe beschikbaar regenwater kan opgewaardeerd worden tot proceswater voor de industrie en/of landbouw. VITO en Aquafin stellen deze uitdaging voor in het plenaire deel. Ook in dit thema geven we bedrijven de ruimte om hun oplossingen voor te stellen in de interactieve sessie.

Het WaterKlimaatHub openingsevent is volgeboekt! Laat hier je emailadres achter en we houden je op de hoogte van alle toekomstige initiatieven en nieuws. Ja, ik wil op de hoogte blijven!

 

Wat mag je verwachten?

 • Out-of-the-box benaderingen en inzichten met demonstraties uit de markt 
 • De kans om jouw business slimmer en meer waterrobuust te maken, vandaag en in de toekomst
 • Een forum om je conceptuele of technologische (water)oplossing voor te stellen
 • Maak kennis met elkaar, de experten en geef mee vorm aan de op til zijnde innovatietrajecten
 • Dit is een gratis live event, vooraf inschrijven is wel verplicht

Programma 'Samen over water' 21 april 2022

12u30-13u30 Ontvangst, lunch en netwerking 
13u30-14u30
 • Welkom in Oostende door Burgemeester Tommelein
 • Keynote (digitaal): Innovatie in de Blue deal, Vlaams Minister van Innovatie Hilde Crevits 
 • WaterKlimaatHub: wie, wat, water? Inge Genné (VITO)
 • Samen waterwinst boeken op bedrijven(terreinen), Katrien Moubax (Aquafin) en Wim Schiettecatte (VITO)
 • Centraal of decentraal zuiveren van huishoudelijk afvalwater, Griet Defloor (Aquafin/CIW)
14u30-16u

Interactieve pitches rond de volgende missiegedreven thema’s: 

 • ​Doe meer met minder water: Inge Vancompernolle (Willemen Infra), Steven Tommelein (Duurzaam Waterbeheer), Dirk de Kort (Connectum), Steven Van Der Crusse (Aqualoop), Peter Basteleus (Colruyt) en Karolien Vermeiren (VITO)
 • Grip krijgen op polluenten: Daan Vanderplassche (Pollet Water Group), Tim Op’tEyndt (iFLUX),  Jan Bos Van Hemerijck en Kris Gorissen (Nuoro), Pieter Vanoverscheldem (Green Service Belgium), Roel Vleeschouwers (VITO), Michel Danau (Veolia) en Hannah Vandewiele (Waterleau)
 • Centrale of decentrale huishoudelijke afvalwaterzuivering: Gorman-Rupp (Farid Hamzaoui), Rietland (Dion Van Oirschot), Liquisens (Steven De Schrijver), Hydropure (Yvan Van Den Broucke) en HelloWater (Wouter Igodt)
16u-16u45
 • Stakeholders over water
 • Samen bouwen aan de Vlaamse innovatieagenda Water met input van de CEO ronde tafel, Dirk Halet (Vlakwa)
 • Samen over water,  Dirk Fransaer (VITO)
Doorlopend Maak kennis met onze experten en bepaal mee de richting van onze open innovatietrajecten (o.a. rond de PFAS-problematiek en de valorisatie en behandeling van concentraatstromen).
vanaf 16u45 Netwerkreceptie

 

De WaterKlimaatHub

De WaterKlimaatHub is een onderzoeks- en innovatiehub met als belangrijkste opdracht  de implementatie van oplossingen voor de huidige en toekomstige wateruitdagingen te versnellen.