Ons magazine VITO vision brengt uitgebreide expertartikels waarin innovatieve projecten toegelicht worden, vaak samen met de klant of projectpartner(s) aan het woord. Hieronder de online versie van het magazine.

+32 14 33 55 28

VITO Vision mei 2022

Coverstory: Flood4Cast helpt beleidsmakers anticiperen op nakende wateroverlast

Hydroscan en VITO ontwikkelden een tool waarmee overheden, op welk niveau ook, de overstromingsrisico’s op hun grondgebied kunnen inschatten. Ook kan er de impact van potentiële beleidsbeslissingen op overstromingsgevoeligheden mee worden gesimuleerd. Wat begon met een vraag van de Antwerpse brandweer is uitgegroeid tot een efficiënt watermodelleringsinstrument dat potentieel heeft om wereldwijd te worden toegepast.

Je kan dit artikel ook beluisteren via Spotify.

Alle artikels in de VITO Vision van mei 2022

VITO bestendigt rol in monitoring van milieu en klimaat in Europa

Om de omgeving en het klimaat in Europa te monitoren, de resultaten daarvan te analyseren en nieuwe kennis en inzichten te communiceren, beschikt het Europees Milieuagentschap over een netwerk van thematische centra waarin de focus telkens ligt op een specifiek aspect van het Europees milieu- en klimaatbeleid. VITO is bij vier van die European Topic Centres (ETC) betrokken, in twee ervan zelfs als coördinerende partner.

 

Een unieke en dynamische testomgeving voor batterijen en thermische systemen

Ontwikkelaars van producten of systemen aangedreven door batterijen, of van apparatuur voor bijvoorbeeld verwarming en koeling, kunnen bij VITO/EnergyVille terecht voor een breed scala aan tests die aan al hun mogelijke vragen en behoeften voldoen. Het unieke aan zowel het batterijtest- als het thermotechnische labo is dat ze allebei heel dynamische omgevingen creëren die daardoor nauw aansluiten bij real world-scenario’s. Daarmee onderscheiden ze zich van standaardlabo’s.

Je kan dit artikel ook beluisteren op Spotify.

JRC Citizens Forum wordt pilootproject binnen ‘Bauhaus 2.0’

De renovatie van het conferentiegebouw op de JRC Geel-site is een unieke gelegenheid om het Nieuw Europees Bauhaus-initiatief van de Europese Commissie in de praktijk te brengen. Een kans ook om de ambitieuze European Green Deal te laten resulteren in een concreet bouwproject dat duurzaam, mooi en inclusief is (en dat ook op deze manier wordt gerealiseerd). VITO, sinds jaar en dag een van de buren van het JRC Geel, is nauw betrokken bij de duurzaamheidsanalyse van het ganse project via Level(s), een nieuw Europees kader om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen.

De mode-economie moet dringend duurzamer worden, maar hoe?

Nauwelijks 1 procent van alle afgedragen kledij in Europa wordt hoogwaardig gerecycleerd. De rest wordt grotendeels verbrand samen met het huishoudelijk afval. Verbeter dan die inzameling, sortering en recyclage, lijkt het logische antwoord op de vraag hoe het anders kan. Maar zo simpel is het niet, weten de experts circulaire economie van VITO. ‘Een echte transitie naar een circulaire mode-economie kan er pas komen als de verandering systemisch is en overal in de waardeketens plaatsvindt.’

Je kan dit artikel ook beluisteren op Spotify.

Innovatieve membraantechnologie moet hormoonverstoorders straks uit afvalwater filteren

Zogeheten endocrine-disrupting chemicals (EDC’s) zijn chemicaliën die boven bepaalde blootstellingsdrempels de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat houdt gezondheidsrisico’s in. In Vlaamse waterlopen en rivieren liggen de concentraties van EDC’s in ieder geval te hoog om een effect zomaar te kunnen uitsluiten. Samen met Inopsys, een ontwikkelaar van innovatieve methodes en mobiele, on-site waterzuiveringsinstallaties, bekijkt VITO alvast hoe de stoffen met innovatieve membraantechnieken uit afvalwater kunnen worden gefilterd. Opdat er een oplossing klaarligt als straks de milieuregelgeving verstrengt. 

Je kan dit artikel ook beluisteren op Spotify.

Privacy by design: VITO geeft beheer en controle van gezondheidsdata terug aan de burger

Met het We Are-ecosysteem timmert VITO mee aan een radicaal nieuwe en andere omgang met de persoonlijke (gezondheids)data van burgers. Dat gebeurt via een vernieuwend technologisch luik maar ook via de ontwikkeling van nieuwe toepassingen zoals het online preventieplatform BIBOPP. Het moet burgers vertrouwen geven in hoe hun privacygevoelige gegevens worden gebruikt – en vooral ook: door wie en waarom – en hen zo ‘empoweren’ op het vlak van hun data en hun persoonlijke gezondheid.

Near real-time info over verandering landbedekking helpt impact op klimaat en biodiversiteit monitoren

Eind 2021 kondigde het WorldCover-project van het Europees ruimtevaartagentschap ESA een primeur aan. Voor het eerst was er een gedetailleerde landbedekkingskaart die het volledige aardoppervlak overspant. Even belangrijk is de snelheid waarmee de kaart – die de landbedekking tijdens het jaar 2020 weergeeft – werd ontwikkeld. Daardoor kunnen veranderingen in landbedekking nu quasi in real time worden gespot. En dat versterkt de monitoring van de impact van die veranderingen op klimaat, biodiversiteit of voedselzekerheid.

VITO'er in de kijker: Jurgen Everaerts

Sinds hij in 1988 afzwaaide aan de KU Leuven met een natuurkundediploma onder de arm, heeft Jurgen Everaerts (58) bij een vijftal bedrijven en organisaties gewerkt. Toch loopt er met de technologie achter remote sensing een rode draad doorheen zijn rijkgevulde carrière. Vandaag trekt hij binnen zijn afdeling Remote Sensing sterk de kaart van de verjonging en de diversiteit. ‘Ik haal veel voldoening uit het stimuleren en ondersteunen van jongeren.’

Archief

Benieuwd naar vorige edities van ons magazine VITO Vision?