VITO Vision september 2022
Coverstory: Enzymen helpen chemische industrie te vergroenen
Om haar milieu- en klimaatimpact te verkleinen en om ook efficiënter, zuiniger en veiliger te kunnen produceren, moet de Europese chemische industrie zichzelf heruitvinden. Dat kan onder meer door over te stappen naar nieuwe procestechnologieën. Veelbelovend is de zogeheten enzymatische route, waarin biologische katalysatoren worden ingezet in de productie van basischemicaliën voor o.a. de voedings-, agro- en cosmetische industrie. Binnen het Europese INCITE project bereidt VITO samen met het chemische bedrijf Oleon de weg voor naar industriële toepassingen.
Wij gingen langs bij Oleon, bekijk het videoverslag hieronder.
Alle artikels in de VITO Vision van september 2022
Distributienet als enabler voor de energietransitie
Fluvius en VITO/EnergyVille slaan al sinds 2017 de handen in elkaar om een beter zicht te krijgen op de status van het laagspanningsnet. Dat wordt door de voortschrijdende elektrificatie immers almaar meer op de proef gesteld. Met een doorgedreven kennis van de beperkingen maar ook van de mogelijkheden moet het net worden klaargestoomd voor de toekomst. Foto: copyright Fluvius
Je kan dit artikel ook beluisteren op Spotify.
Hoe maak je een bedrijventerrein waterbestendig?
Het traject Vlaanderen WaterProof demonstreert hoe we onze regio beter kunnen wapenen tegen droogte en andere gevolgen van de klimaatopwarming zoals extreme neerslag. Dat gebeurt in drie lokale maar grootschalige ‘demoruimtes’. Een daarvan is een bedrijventerrein in het West-Vlaamse Tielt. Hier wordt de site waterbestendig gemaakt met acht specifieke acties die winst halen uit water. Het is de bedoeling om die waterwinsten later te repliceren elders in Vlaanderen.
Clean Vision Invest geeft innovatieve spin-offs een flinke duw in de rug
Het is de kerntaak van VITO om duurzame technologieën te ontwikkelen en ze klaar te maken voor implementatie. We hoeven de actualiteit maar te volgen om meer dan ooit tevoren te beseffen dat duurzame technologieën de toekomst zijn. Maar er moet een hele weg worden afgelegd vooraleer een goed innovatief idee kan evolueren naar een rendabel eindproduct met impact op duurzaamheid. Met het Clean Vision Invest (CVI) fonds wil VITO jonge spin-offs in hun eerste levensjaren (early stage) de nodige financiële ondersteuning geven om snel verder te groeien.
Een duurzaamheidspaspoort voor bedrijfslocaties
Bedrijven zetten zich steeds meer in om te verduurzamen, en daarbij houden ze best ook rekening met de locatie van hun vestiging en de ruimte eromheen. Om hen hierin bij te staan heeft VITO een nieuwe dienstverlening opgezet. Door uiteenlopende gegevensbronnen te gebruiken wordt het potentieel van een bedrijfslocatie nauwkeurig en breed in kaart gebracht, en dit op maat van het bedrijf.
Een uniek testlabo voor duurzamer beton
De productie van beton is, voornamelijk via de fabricage van cement, verantwoordelijk voor 5 à 8 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies. Om die immense uitstoot naar beneden te halen, zijn er dringend nieuwe betonmixen nodig op basis van alternatieve grondstoffen. Dat kunnen bijvoorbeeld gerecupereerde (‘secundaire’) mineralen zijn uit afvalstromen. VITO beschikt sinds eind 2021 over een veelzijdig, state-of-the-art labo om die alternatieve betonmixen te testen.
Corona, een nieuw hoofdstuk in het verhaal rond binnenluchtkwaliteit
Tijdens de coronapandemie werd bij VITO een methode ontwikkeld om virussen zoals SARS-CoV-2 rechtstreeks te detecteren in een luchtstaal. Ze wordt gebruikt in verschillende projecten om de besmettingsrisico’s te bepalen in binnenruimtes waar veel mensen samenzijn. Zo vormt de virusdetectiemethode een nieuwe stap voor VITO in het beter begrijpen, voorspellen en verbeteren van de binnenluchtkwaliteit – niet alleen voor virussen maar ook voor andere polluenten zoals chemische stoffen, schimmels en bacteriën.
Je kan dit artikel ook beluisteren op Spotify.
Vlasteelt is ook gebaat bij precisielandbouw
Monitoring op basis van satellietbeelden kan ook vlassers helpen in het beheer van hun percelen, die vaak erg ver uit elkaar liggen. Voor het project Flaxsense 2.0 wordt het bestaande WatchITgrow-platform gebruikt en verder uitgebreid. Dat zal vlassers toelaten om hun percelen vanop afstand op te volgen. Bij de uitbreiding van het platform voor de vlasteelt is ook VITO betrokken. Het hele project kan alvast op veel enthousiasme rekenen bij de Belgische vlastelers. ‘Er staat een jonge generatie klaar die volledig openstaat voor digitale hulpmiddelen.’
Je kan deze aflevering ook beluisteren op Spotify.
Energiebesparing tussen Europese landen stroomlijnen
Europa wil tegen 2030 haar energie-efficiëntie fors verhoogd zien. Lidstaten moeten daarom energiebesparende maatregelen invoeren. Maar ze moeten die ook doorrekenen en rapporteren aan de Europese Commissie. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het streamSAVE-project, waarin berekeningsmethoden uit tien deelnemende lidstaten worden uitgewisseld en gestroomlijnd, helpt daarbij. Met dit door VITO gecoördineerde project ontstaat ook een levendige Europese community rond energie-efficiëntie.
VITO'er in de kijker: Lisa Damen
Lisa Damen (31) wist al tijdens haar studies dat ze rond duurzaamheid wilde werken. Vandaag meet en kwantificeert ze bij het EPIC-team van VITO/EnergyVille die aspecten voor gebouwen en bouwmaterialen. ‘Mijn werk is heel divers, en van die variatie waarbij je continu nieuwe dingen leert hou ik wel.’ Daarnaast is Lisa ook na de werkuren heel nauw betrokken bij VITO, als een van de leidende krachten van Activito.